Bergström som också är styrelseordförande för koncernen har enligt anmälaren, i en artikel i Aftonbladet i juni, jämställt en elev i shorts med en prostituerad.
Trots att det är skolkoncernens styrelseordförande som gjort uttalandet avser anmälan Engelska skolan i Linköping. Anmälaren skriver att Barbara Bergström ska ha sagt att: ”jag klär mig inte heller som om jag går på gatan”.
”Hora, prostituerad, gå på gatan – samma sak” skriver anmälaren som påpekar att skolan vid två tidigare tillfällen blivit kritiserade av Skolinspektionen för sina egenhändigt påhittade klädkoder, och för att eleverna inte har något inflytande över utformningen av ordningsreglerna.
Anmälaren anser inte att det är rimligt att någon som är ansvarig för skolor år 2013 ”kan ta sig friheten att avgöra vilka medborgare som är ’horor’ och vilka som inte är det, det kan inte rimma med varken god pedagogik eller vara ett led i arbetet mot jämställdhet och ickediskriminering.
Anmälaren anser att skolan, istället för att motverka traditionella könsmönster, istället cementerar dem. "..kvinnan ska dölja sig, annars är hon skamlig och då kan hon tvingas till prostitution.
Vidare hävdas i anmälan att de klädregler som finns på skolan främst vänder sig till skolans kvinnliga elever och deras sätt att uttrycka sig.
Rektor för Engelska skolan i Linköping, Mary Queenan Dahlin, känner till anmälan, men har ingen kommentar till själva uttalandet.
– Vår skola har blivit anmäld, men jag förstår inte riktigt varför. Jag välkomnar en dialog med föräldrar om det som förekommer på vår skola och jag tycker det hade varit bra om man kommit med sina synpunkter till oss direkt på skolan, säger hon.
Barbara Bergström tar lugnt på anmälan och menar att klädreglerna på skolan inte är en nyhet för någon.
– Vi betraktar skolan som en arbetsplats och den informationen går vi ut med från första början i alla möten med föräldrar och elever, säger hon. Det är alla fullt medvetna om.
Hur ser du på att anmälaren tycker att du har likställt shortsbärande med prostitution?
– Nej, det har jag inte gjort. Men man kan förstås göra olika tolkningar av allting. Jag menar att när man går till skolan så går man till sin arbetsplats och ska vara klädd därefter, det gäller alla på skolan. Det är inte mera komplicerat än så.
Grundstenarna för engelska skolan är att vi tror på disciplin och arbetsro, det är inget mer med det.
annika.ekstedt@corren.se