Det går bra för försvarskoncernen Saab för tillfället. Det märktes inte minst på torsdagen när cirka 450 av företagets aktieägare samlades i en hangar i Linköping för att lyssna till styrelseordförande Marcus Wallenberg och vd Håkan Buskhe.
– Vi har 114 miljarder kronor i orderstocken. Det är den största orderstocken i företagets historia, sade Marcus Wallenberg, som omvaldes till styrelseordförande.
Rötterna
Efter årsstämman fick Corren möjlighet att ställa frågor till en självsäker Håkan Buskhe, som berättade att det var på hans initiativ som årsstämman för första gången på tretton år hölls i Linköping.
– Här har vi våra rötter och här har vi flest anställda. Det är trevligt att vara i sina egna lokaler och att kunna visa upp produkterna.
Håkan Buskhe bedyrar att han inte tänker nöja sig med de affärer som företaget tagit hem under de senaste åren.
– När man har vind i seglen och båten går snabbt så vill man att det ska gå ännu snabbare. Även om vi har en fantastisk orderstock så är det inget som säger att vi inte skulle kunna göra ännu mer. Vi skulle kunna ta hem ännu fler affärer.
Enligt plan
Under sitt anförande nämnde Buskhe med några korta ord det så kallade T-X-projektet som handlar om att utveckla ett nytt skolflygplan, anpassat efter det amerikanska flygvapnets behov. I potten ligger, i ett första skede, en order på 350 flygplan.
– Samarbetet med Boeing löper helt enligt plan. Det går väldigt bra.
Saab och Boeing har medvetet valt att lämna så lite information som möjligt om skolflygplanet – detta för att inte ge konkurrenterna några fördelar. Håkan Buskhe bekräftar dock att utvecklingsarbetet har kommit långt.
– Vår ambition är att visa planet tids nog. Upphandlingen ska avslutas nästa år.
Har du själv sett planet?
– Jag har klappat på större delen av delarna, så långt har vi kommit. Planet är helt fantastiskt. Det kommer att ta oss genom nya utvecklingsbarriärer. Det är ett steg, hävdar jag, från en jättebra mobiltelefon till en smartphone.
Har planet börjat monteras?
– Ja, vi sysslar med montering här i Linköping och i USA.
Arbetstillfällen
Håkan Buskhe har i tidigare intervjuer sagt att skolflygplanet har större ekonomisk potential än Gripen-systemet. På torsdagen bekräftade han för Corren att en del av tillverkningen av planet kommer att ske i Linköping om affären går i lås.
– Det skulle innebära många arbetstillfällen, men jag vill inte gå in på några siffror.
Handlar det om fler än 100?
– Ja, det handlar om betydligt fler än så.