Skolchef: "Fler får möjlighet till fokusbibliotekarie"

Utbildningskontoret är kallsinnigt till stöd för fortsatt bokbuss men öppnar för bättre möjligheter för små skolor att få hjälp av utbildad bibliotekarie.

Efter nyår kommer fler mindre skolor att få möjlighet att ta hjälp av bibliotekarie, enligt Christel Horsak på Utbildningskontoret i Linköping.

Efter nyår kommer fler mindre skolor att få möjlighet att ta hjälp av bibliotekarie, enligt Christel Horsak på Utbildningskontoret i Linköping.

Foto: Evelina Eriksson

Linköping2020-10-12 06:00

Kultur- och fritdsförvaltningen har fattat beslut om att bokbussen inte längre ska stanna vid tio grundskolor i Linköpings kommuns ytterområde med motiveringen att det är skolornas uppdrag att sörja för skolbiblioteken.

Detta bekräftas av Christel Horsak, avdelningschef för förskola och grundskola på Utbildningskontoret i Linköpings kommun.

– Skolbiblioteken ska inte vara beroende av bokbussen. De ska ha ett tillräckligt antal böcker för att uppfylla de krav som ställs, säger Horsak.

Har de det då?

– De har en skyldighet att ha det. Det ingår i uppdraget.

Kan inte skolan gå in och stötta ekonomiskt så att bokbussen får fortsätta stanna vid små skolor i glesbygden? 

– Jag kan förstå att de som bor och verkar på mindre orter vant sig vid att bokbussen kommer och sett det som en möjlighet och ett bra komplement. Men skolbiblioteken är vårt ansvar, det kan vi inte lägga på någon annan.

Lärare vi pratat med ser det här som en demokratifråga, att elever på små skolor utan fokusbibliotek drabbas orättvist hårt.

– Så är det ju. Har man inte en utbildad bibliotekarie har man inte samma möjligheter och det blir inte riktigt likvärdigt. Men vid nyår träder nya regler i kraft när det gäller fokusbiblioteken. Små skolor kan gå ihop och ansöka om att få en fokusbibliotekarie. Barn- och ungdomsnämnden har avsatt medel för detta och jag hoppas att rektorerna utnyttjar denna möjlighet, säger Christel Horsak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!