Skolbarn chockades av våldsamt polisingripande

En grupp skolbarn blev under tisdagseftermiddagen vittnen till ett våldsamt polisingripande på Fridtunaskolan i T1. "Barnen blev jätterädda och chockade", säger ett vittne till händelsen.

Flera skolbarn blev vittnen till ett våldsamt polisingripande på tisdagseftermiddagen.

Flera skolbarn blev vittnen till ett våldsamt polisingripande på tisdagseftermiddagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Linköping2021-04-13 21:04

Händelsen inträffade vid klockan 15.30 på tisdagseftermiddagen. En polispatrull skulle stoppa en man för en kontroll i närheten av skolan. Mannen svarade inte på polisens instruktioner utan valde att fly från platsen till fots.

– Han sprang därifrån och det gjorde att vi blev ännu mer intresserade av att stoppa honom. Vi fick tag i honom i närheten av skolan, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Vid skolgården blev flera barn men också skolpersonal vittnen till när mannen brottades ned och omhändertogs av flera patruller. Barnen uppfattade händelsen som otäck.

– Vad jag förstod har en del barn sett det här och det kan jag förstå att det kan upplevas som dramatiskt och otäckt, säger Björn Öberg.

Ett vittne till händelsen berättar att det var flera barn i åldern 8-9 år som befann sig på skolgården.

– Barnen blev jätterädda och chockade. Flera började gråta och blev helt förtvivlade. Och sen försvann poliserna från platsen utan att prata med någon, säger vittnet som vill vara anonym.

Polisens presstalesperson Björn Öberg beklagar att ingripandet kan ha orsakat lidande hos barnen.

– Det är tragiskt om det har fått den konsekvensen. Ibland vid sådana här ingripanden finns det kanske möjlighet för en polispatrull att stanna och prata om de märker att någon tagit illa vid sig. I det här fallet behövde de skynda vidare för andra jobb, säger Björn Öberg.

Uppgifter från vittnen säger att polisen ska ha dragit vapen vid händelsen, men det är något som polisen inte känner igen.

– Enligt ett av våra befäl som pratade med de här poliserna ska de inte ha dragit vapen. Men jag har förstått att vi har fått andra vittnesmål om att de har dragit vapen. Men enligt vår interna information ska de inte ha dragit vapen.

Enligt Björn Öberg kan vittnen ha uppfattat det som att polisen dragit vapen men att det egentligen var något annat.

– De kan ha sprutat pepparsprej och det kanske kan uppfattats som vapen, men det är en spekulation från min sida. De ser ut som svarta rör och på lite håll kanske man uppfattar det som en pistol.

Mannen som övermannades blev inte gripen utan togs med för provtagning. Mannen var efteråt misstänkt för ringa narkotikabrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!