Skolans nior belönas med sommarjobb – om de höjer betyg

Ungdomar i Berga får nu möjlighet till läxhjälp på skolan och till mentorsstöd på fritiden. För elever i årskurs nio väntar en extra morot om de blir flitiga.

20 nioklassare på Ånestadsskolan får sommarjobb om de deltar i läxhjälp och höjer sina betyg.

20 nioklassare på Ånestadsskolan får sommarjobb om de deltar i läxhjälp och höjer sina betyg.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-01-19 06:00

Läxhjälp på Ånestadsskolan kommer att bedrivas i två delar – allmän läxhjälp för alla elever som vill ha det och riktad läxhjälp för 20 elever i årskurs nio. Dessa 20 elever kommer att erbjudas sommarjobb om de regelbundet deltar i läxläsning och om de höjer ett eller flera betyg.

Det är skolan som gör det första urvalet av de 20 niorna, men deltagandet är frivilligt. Om en elev tackar nej får en annan chans i stället.

– Sommarjobbet blir en extra motivation för en elev att ha hög närvaro, både i skolan och under läxhjälpen och att höja sina betyg. Det här är ett spännande och bra initiativ. Vi har redan läxhjälp på skolan, en gång i veckan. Nu får eleverna ytterligare ett tillfälle när de ska kunna få hjälp på skolan, säger Johan Lindskog, biträdande rektor på Ånestadsskolan.  

undefined
20 nioklassare får sommarjobb om de deltar i läxhjälp och höjer sina betyg.

Bakom det här initiativet ligger Linköpings Stadsmission i samarbete med Drivkraft Malmö – en ideell organisation med en tio år lång erfarenhet av att hjälpa högstadieelever med skolarbete och att koppla ihop det med mentorskap.

Initiativet är inget tillfälligt projekt. Det här sättet att ge läxhjälp kommer i fortsättningen att vara en del av Stadmissionens arbete med ungdomar i Linköpings utsatta områden.

– Stadsmissionen ger redan läxhjälp men vi föll för Drivkrafts koppling mellan läxhjälp och mentorskap. Därför inledde vi partnerskap med organisationen. Verksamhetens främsta syfte är att eleverna ska klara skolan, men ungdomarna ska också få inspiration om sin möjliga framtid, få nya vänner eller finna en meningsfull fritidssysselsättning med hjälp av en mentor, säger Oscar Orlenius, verksamhetsområdeschef på Linköpings Stadsmission. 

Enligt honom har Stadsmissionen redan ett hundratal volontärer, varav många kan vara mentorer.

– Alla ungdomar kommer att erbjudas mentorskap, men det gäller också att vi matchar rätt så att eleverna får det som de behöver, säger Oscar Orlenius.

Läxhjälpen ordnas i samarbete med bostadsbolagen Heimstaden, HSB, Riksbyggen och Stångåstaden där de 20 deltagande eleverna från årskurs nio kommer att få sommarjobb. Både den riktade och den allmänna läxhjälpen startar 27 januari.

Ånestadsskolan är en F-9-skola med cirka 600 elever, varav hälften går på högstadiet. I år går 70 elever i årskurs nio. Förra läsåret var 25 procent av niorna inte behöriga till ett nationellt gymnasieprogram.

Karta: Fritidshemmet Ånestadsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!