Thea privata grundskola har sin verksamhet på Kungsgatan 33, i ett gult stenhus från 1858 som tidigare varit bland annat tingshus och småskola.
Skolluncherna intas i före detta restauranglokaler i det blå huset på andra sidan Kungsgatan. I takt med ett stigande elevantal föddes idén om att även ha undervisningslokaler i det huset. Efter flera turer gavs i början av sommaren bygglov för detta. Minoritetspartierna S, MP och SD röstade emot, främst för att de ansåg att det är olämpligt att eleverna ska behöva korsa Kungsgatan.
Bygglovet villkorades med att flera undersökningar skulle göras innan skolan fick starta sin undervisning i de nya lokalerna. Bland annat krävdes en mätning av marken och luften, eftersom det på 1950-talet drevs en kemtvätt som kan ha lämnat giftiga rester efter sig.
När höstterminen kom var inte mätningarna gjorda, men undervisningen inleddes utan ett startbesked från bygglovskontoret. För detta tvingas skolan betala en miljösanktionsavgift på drygt 84 000 kronor, ett beslut som fattades av en enig bygg- och miljönämnd.
Nu har mätningar gjorts. Miljökonsultfirman Mitta skriver att det inte förekommer "några nämnvärda halter av klorerade lösnings- eller nedbrytningsprodukter i inomhusluften eller i porluften. Detsamma gäller flyktiga petroleumkolväten." Konsulterna bedömer att det inte krävs några åtgärder för att ha skola i byggnaden.
– Mot denna bakgrund tycker vi att kommunens beslut om vite är anmärkningsvärt. Nu när undersökningen har bekräftat att det inte finns något spår av tidigare hälsofarlig verksamhet ser vi fram emot startbesked från kommunen. Skolans ledning vill helst lägga hela sin fokus på verksamheten och eleverna förtjänar arbetsro och stabilitet, kommenterar skolans rektor Anders Noebe.
Vad som ska hända framöver utreds nu av både bygglovskontoret och miljökontoret. Det kan bli så att skolan åläggs att redovisa en långtidsmätning innan ett startbesked kan beviljas. I sådana fall kan det bli fler sanktionsavgifter om undervisningen fortsätter.
– Mätningen visade väldigt låga nivåer, men den är gjord över så kort tid. Det kan skilja sig över året, säger Stefan Erikson (M), som fram till årsskiftet är ordförande i bygg- och miljönämnden.
Fastigheten ägs av Centria (före detta Centrum Förvaltning), ett företag i Åhmansfären.