Skola och äldreomsorg heta ämnen

Grundskola och äldreomsorg tog stor plats när Linköpings kommunfullmäktige debatterade budgeten för 2018. Men det är åtta partier som slåss om utrymmet och efter mer än fem timmars debatt fanns nästan ingen fråga som inte berörts.

Foto: Frida Ekman

LINKÖPING2017-06-13 20:00

Som en grund för debatten inleder kommunens ekonomidirektör Peder Brandt. Han tecknar en ganska mörk bild för de kommande åren. Barn och äldre i Linköping kommer att bli fler – det är de två grupper som kostar kommunen mest pengar. Den arbetande gruppen mellan 20 och 64 år som betalar skatt kommer inte att hinna med.

– Det kommer inte att finnas tillräckligt med pengar, som Peder Brandt uttrycker det.

Han förutspår att Linköpings kommun behöver minska sina kostnader med 138 miljoner kronor år 2019 och den summan ökar sedan de efterföljande åren. Men denna tisdag handlar debatten om hur budgeten för 2018 ska se ut.

Socialdemokraten Jakob Björneke är ordförande i barn- och ungdomsnämnden, den mest kostsamma nämnden. Han var en av många som konstaterade att det verkar finnas en vilja bland alla partier att satsa på skolan.

– I relation till andra kommuner så har vi avsatt ordentliga resurser till skolor och förskolor och det glädjer mig att det finns en samsyn mellan de flesta partierna här om att vi ska vidareutveckla vårt arbete. Med det sagt så är det ju inte så att det saknas utmaningar. Vi har en segregation i våra skolor som är för hög och skolan som demokratisk mötesplats håller på att undergrävas, sa han.

Därefter gick Jakob Björneke till attack mot Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för att de enligt honom vill spara på eleverna i särskolan.

Sara Skyttedal, gruppledare för Kristdemokraterna förnekade detta.

– Vår budgetram skiljer sig från majoriteten med 3,5 promille. Samtidigt gör vi besparingar på lokalkostnader så Kristdemokraterna har inga som helst avsikter att spara på särskolan, sa hon.

Från det största oppositionspartiet, Moderaterna, kom invändningar mot att bygga en stor ny skola vid Kungsberget. De föreslår en något mindre istället.

För att få tillräckligt med gymnasieplatser vill de ta bort vuxenutbildningen från Birgittaskolan.

– Vi säger nej till en storskola på Kungsberget, det blir för dyrt. Vi vill omprioritera och fylla Birgittaskolan med gymnasieungdomar så som det var tänkt från början. Vuxenutbildning kan vi ha i vilken kontorslokal som helst, sa Jerry Broman som är vice ordförande i den nämnd, bildningsnämnden, som hanterar gymnasieskolan.

Mot slutet av budgetdebatten hamnade Elias Aguirre och Muharrem Demirok i ett replikskifte om byggande och vem av dem som brydde sig mest om landsbygden – eller om det var Tallboda och Ekängen. Dessa två herrar är det nuvarande respektive det förra kommunalrådet med ansvar för samhällsbyggnad.

Summan av dagen blev att de styrande i "Koalition för Linköping" (S,MP,L) i kraft av sin majoritet fick sin budget antagen.

Någon skattesänkning som Kristdemokraterna ville blev det inte och inte heller någon skattehöjning som Vänsterpartiet föreslagit.

Den budget som nu antogs anger ramarna för nästa år, men först i höst kommer en budget för varje nämnd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!