Förvaltningsrätten går på samma linje som Skolinspektionen: kommunen har inte uppfyllt de angivna kraven och ska därför betala sammanlagt 250 000 kronor i vite.
Kommunen hävdar visserligen att Skolinspektionens förelägganden inte var tillräckligt tydliga, och att alla brister som har påpekats så småningom har åtgärdats – men för sent, menar förvaltningsrätten.
Det var i december 2016 som Skolinspektionen kom till Birgittaskolan och konstaterade att eleverna inte hade en skolmiljö som präglades av studiero. Ett föreläggande om åtgärder lades som innebar att kommunen hotades av ett vite om 1,2 miljoner kronor. Bristerna skulle vara avhjälpta senast 20 april 2017.
I april och maj 2017 kom Skolinspektionen tillbaka och kunde konstatera att det fortfarande fanns en påtaglig studieoro i en del elevgrupper. Lärare följde inte de ordningsregler som skolan gemensamt beslutat om, elever använde grovt språk både mot varandra och läraren. Vid samtliga lektioner ägnade sig elever åt aktiviteter som inte alls har med undervisningen att göras.
– Bristen är av allvarligt slag, skriver Skolinspektionen.
Därför slapp kommunen inte ifrån vitet, även om det sänktes. 100 000 kronor ska betalas. Att kommunen senare har åtgärdat bristen hjälper inte.
– Kommunen har inte fullt ut uppfyllt föreläggandet inom den föreskrivna tiden, konstaterar förvaltningsrätten.
Karin Granbom-Ellison, (L), ordförande i bildningsnämnden säger att domen inte kommer att överklagas.
– Vi får helt enkelt acceptera detta. Men det är viktigt att påpeka att de brister som har funnits numera är åtgärdade.
Men inte nog med det. Förra sommaren beslutade Skolinspektionen om ett nytt vite för bristen när det gäller studiero vid Birgittaskolan, nu 150 000 kronor. Läget på skolan hade visserligen förbättrats men inte tillräckligt. Kommunen protesterade mot detta vitesförläggande och menar att det inte är tillräckligt tydligt och preciserat, men förvaltningsrätten ger Skolinspektionen rätt. Kommunen har rätt att avhjälpa bristen på valfritt sätt, exakt vilka åtgärder som krävs behöver inte Skolinspektionen ange.
Kommunen ska alltså betala totalt 250 000 kronor i vite. Förvaltningsrättens domar kan överklagas.