Däremot får kommunen inte rätt när det gäller hur Skolinspektionens krav formulerades. Skolinspektionen ansåg att kommunen visserligen vidtagit en rad åtgärder, men att elevernas studiero inte var tillräckligt bra.
Läs mer: Skola i Linköping får dryga böter
Linköpings kommun menade att föreläggandet inte var tillräckligt tydligt och preciserat.
– Vi ansåg att det var otydligt och bristfälligt motiverat och utformat, säger Tor Andersson, avdelningschef på utbildningsförvaltningen. Uppföljningen hade brister, så vi överklagade ett vitesföreläggande på 150 000 kronor.
Detta sista vitesföreläggande ledde aldrig till att vitet verkligen dömdes ut, eftersom Skolinspektionen ansåg att de nödvändiga sista åtgärderna hade vidtagits.
– Nej, ärendet är avslutat, säger Tor Andersson. 100 000 kronor måste vi betala, men inte det senare beloppet på 150 000 kronor.
Det är Förvaltningsrätten som dels dömer ut de förelagda vitena, men det är också dit kommunen har vänt sig med protester mot hur föreläggandet formulerats. Förvaltningsrätten gå dock på Skolinspektionens linje. Bristerna på Birgittaskolan var så allvarliga att eleverna fick svårt att nå målen för utbildningen.
– Det har inte framkommit att det av särskilda skäl är obehövligt att förena föreläggandet med vite, skriver rätten.
– Föreläggandet är förenligt med bestämmelserna i viteslagen. Skolinspektionen har fattat ett riktigt beslut.