En skog av pinnar – inte helt olik energiskogen som skördades där i vintras – har fått många bilister att höja på ögonbrynen när de passerat Gärstadverket.
Men den här gången är det ingen energiskog som växer upp utan en solcellspark. Pinnarna är av metall och ska stötta stativen till solpanelerna, som det inom kort är dags att montera.
Coronapandemin har lett till förseningar för den 13 hektar stora solcellsparken.
– Det handlar om material som ska komma från andra delar av världen, så det är svårt att säga exakt när det kommer att bli klart. Vi hoppas på juli, senast, säger Tekniska verkens vd Charlotta Sund.
Tekniska verken betalar 16 miljoner kronor, vilket ger bolaget en ägarandel på drygt 18 procent av anläggningen. Resten ägs av Eneo Solutions, som bygger solcellsparken, samt av Infranode. Swedbank ska köpa den producerade elen till ett fast pris i 20 år.
Med 12 MW effekt och 11,5 GWh i beräknad årsproduktion blir det här Sveriges klart största solcellspark. Men bara ett litet tag, och bara om juliprognosen håller.
I augusti beräknas nämligen HSB:s och Energiengagemangs ännu större solcellspark utanför Strängnäs stå klar. Den blir i en första etapp på 14 MW, för att nästa år byggas ut med ytterligare 7 MW.
Elen som ska produceras i solcellsparken vid Gärstad motsvarar 2 300 villors förbrukning av hushållsel. Det är ändå ganska lite jämfört med Tekniska verkens 13 vindkraftverk, som nu börjar bli klara att tas i drift i Sunne. De beräknas leverera 16 gånger mer el.