Den 6 maj dömdes 22-åringen och en 19-åring till fängelse för grovt vapenbrott, för att de förvarade den skarpladdade pistolen i det aktuella hotellrummet. Tingsrätten bedömde brottet som grovt eftersom vapnet var av särskilt farlig karaktär och förvarades på ett hotell bland andra människor.
– Vapnet hade kunnat avfyras när som helst, sa kammaråklagare Maria Håkansdotter under rättegången.
Vår granskning av varför vapnet fanns på ett hotell, med ovetande hotellgäster vägg i vägg, visar att rummet bokats av 22-åringen efter att socialtjänsten godkänt bokningen. Uppgifter som vi har tagit del av visar att mannen var svartlistad på det aktuella hotellet efter att han tidigare bott där och lämnat rummet i dåligt skick. I oktober 2021 kunde han ändå boka rum via en extern bokningssajt.
De 14 hotellnätterna kostade 8 000 kronor, visar dokumentation som vi tagit del av. Socialtjänsten stod för 7 000 kronor för rummet, har myndigheten uppgett till polisen. Enligt 22-åringen själv skulle han efter de 14 nätterna få besked om socialtjänsten skulle fortsätta betala rummet.
En poliskontroll på stan natten den 28 oktober 2021 avslöjade att rummet utnyttjades för förvaring av vapen och knark. De två männen hade just lämnat hotellet då en polispatrull tyckte att de uppträdde påverkade. Männen medgav att de rökt hasch. I polisförhör har 22-åringen uppgett att han ”var skitpåverkad” av olika sorters narkotika under dagen. Den 19-årige mannen har sagt att de rökte så att de var "helt borta".
Under förhören har männen lämnat uppgifter om att ännu en person med drogmissbruk ska ha bott i hotellet vid tillfället. Enligt männen kände de personen och knackade på dennes rumsdörr för att låna papper för att rulla jointar. Vi har inte hittat uppgifter om att socialtjänsten bekostat det rummet. Enligt männen öppnade personen inte till rummet och de gick därför ut på stan för att handla.
Polispatrullen som stoppade dem fann ett nyckelkort till hotellet i 22-åringens jacka. Vid husrannsakan i rummet fann polisen en skarpladdad pistol med ammunition i en kökslåda. Man hittade också 73 gram kristall, en amfetaminliknande drog. Enligt polisen räcker mängden till uppemot 1 600 missbrukardoser. Under rättegången som senare följde erkände 22-åringen att han skulle sälja en del av narkotikan.
Den 19-årige mannen som också vistades i hotellrummet har tidigare beskrivits av polis som en del av gängkriminaliteten i Linköping. Den 22-årige mannen är tidigare dömd för bland annat rån, hot mot tjänsteman och narkotikabrott. Vid tiden då han bodde på hotellet dömdes han till fängelse för skadegörelse på en fastighet där han tagit sig in utan behörighet. När han avvisades slog han sönder en ruta. Det skedde 2020.
En källa med god insyn uppger att det aktuella hotellet har nyttjats av andra kriminellt belastade personer, däribland en medlem i organisationen X-Team, en undergrupp till Bandidos. Personen, som hör hemma i Stockholm, greps av polis på hotellet i samband med ett tillslag förra året.
– Han har vistats på hotellet ett flertal gånger, säger källan.
Socialtjänsten i Linköping köper vandrarhems- och hotellrum för totalt 10,2 miljoner kronor om året. Rummen används till skyddsbehövande kvinnor som flytt från våldsamma män, personer som av andra skäl behöver skydd, eller som saknar tak över huvudet. Rum kan även hyras för kriminellt belastade personer. Det var varken första eller sista gången, enligt Tomas Flygare, enhetschef vid socialtjänstens avdelning för uppföljning, och ansvarig för sociala insatsgruppen (SIG) för avhoppare från kriminalitet.
– Det finns ingen rutin att placera gängkriminella personer på hotell. Men om någon vänder sig till vår avdelning för ekonomiskt bistånd och söker hjälp, så får handläggaren där inte slå i våra system och titta på personens bakgrund, säger Tomas Flygare.
Varför är det så?
– Det kan man tycka vad man vill om, men så är sekretesslagen.
Bara om personen vid tillfället är inskriven i sociala insatsgruppen och har gett sitt samtycke till att sekretessen bryts, får olika delar av socialtjänsten ta del av uppgifter om personen beskriver Tomas Flygare.
Var personen inskriven i insatsgruppen när hotellet bokades?
– De här personerna var inte aktuella hos oss, säger Tomas Flygare.
Ulla Salmela Trosell, chef för avdelningen barn och unga inom socialtjänsten, bekräftar att personer ibland får hitta boendelösningar själva som socialtjänsten betalar, som i fallet med 22-åringen.
Rummet nyttjades för att begå brott. Men polisen har inga synpunkter på att socialen hyser in personer med kriminell historik på hotell.
– Socialtjänsten har sitt uppdrag och hur deras bedömningar görs har jag inga synpunkter på. Vår uppgift är att utreda brott om sådana har begåtts. Däremot kanske socialtjänsten kan dra nytta av erfarenheter som den här händelsen. Jag hoppas de undersöker hur de kan motverka att det händer igen, på samma sätt som vi utvärderar insatser som vi gör, säger Cecilia Westberg, chef för polisens enhet för grova brott i Linköping.
Att få svar från socialtjänsten om det bokade rummet verkar inte vara möjligt. De vill inte uttala sig om enskilda fall. De kan däremot yttra sig generellt om hur de jobbar med den här typen av ärenden.
Socialtjänsten bekostade ett hotellrum för en person med kriminell bakgrund och rummet användes för vapenförvaring och narkotikabrott. Hur kan det hända?
– Olika delar av socialtjänsten kan inte automatiskt få kännedom om andra delar, så är sekretesslagstiftningen. Om vi har kännedom om att det pågår brottslig verksamhet så kan vi säga nej till bistånd. Man har med all säkerhet inte haft kännedom om det i det här fallet, säger Mikaela Schüllström, chef för avdelningen inom socialtjänsten som beviljar ekonomiskt bistånd.
Samtidigt har socialtjänsten enligt lag ett ansvar att hjälpa den som vistas i Linköping och står utan bostad, beskriver Schüllström:
– Alla som söker boende får inte det. Men grunden är att socialtjänsten har yttersta ansvaret för en individ.
Det låter ju som att ni inte kan förhindra att en liknande situation uppstår igen, med tanke på det?
– Det är svårt att uttala sig kring eller kommentera. Utom att vi prövar i varje fall vilket behov en individ har och vad vi kan ge för stöd.