På torsdagsmorgonen svarade Ann-Christine Rehnström, chef för lokalpolisområde Linköping, på frågor från media om onsdagens skjutning i Berga där en 20-årig man avled av sina skottskador.
Det var vid 18.45 på onsdagskvällen som polisen fick flera samtal om skottlossningen utomhus i kvarteret Solvändan, några hundra meter från Berga centrum.
Vad möttes dina poliser av då?
– Vi var snabbt på plats och möttes av en man som var skjuten. Vi gjorde vad vi kunde för att hålla honom vid liv och sedan fördes han till sjukhus, säger Ann-Christine Rehnström.
Tror polisen att skjutningen är gängrelaterad?
– Det är svårt att så tidigt säga vilka kopplingar den här mannen har. Det vi vet är att mannen är i 20-årsåldern och känd av oss sedan tidigare.
Enligt uppgift till oss ska mannen ha burit skyddsväst.
– Det är för tidigt att kommentera sådana detaljer.
Det ska ha varit rörigt på plats igår. Kan du berätta mer?
– Det var upprörda känslor och många som reagerade på den här fruktansvärda händelsen. Många såg vad som hände.
Polisen var även på plats utanför akuten igår. Fanns det en känd hotbild mot mannen?
– Vi finns alltid på plats när någon avförs till sjukhus efter en skjutning. Det är för att lugna stämningen på sjukhuset.
Vad gör ni nu?
– Förhör vittnen och genomför dörrknackning. Igår hade vi tekniker och hundpatruller på plats. Vi vädjar till vittnen att höra av sig till oss på 114 14.
Och vad är ditt budskap till de som sett något, men är oroliga för att prata med polisen?
– Man kan ringa oss eller tipsa via vår hemsida anonymt.
Går det att säga något om utredningsläget?
– Det är svårt att säga, det är ett intensivt arbete nu i början, säger Ann-Christine Rehnström.
Ulla Ivarsson bor i området och hörde höga smällar. Hon beskriver det som att det kändes som att hela huset skulle falla ihop.
– Jag såg inte själva skjutningen men när de gjorde hjärt- och lungräddning på den här mannen. Det var ett himla liv, med många unga män på plats som gapade och skrek.
Hon är noga med att påpeka att hon själv inte känner sig rädd, även om det är fruktansvärt att det sker skjutningar i Berga med jämna mellanrum.
– Sonen tycker jag ska flytta, men jag trivs bra, säger Ulla Ivarsson.
De senaste åren har det skett flera skjutningar i Berga. Den senaste var i augusti i fjol då en man utsattes för ett mordförsök på parkeringen i centrum. Skytten flydde på cykel och polisen har fortfarande inte gripit någon i ärendet.
Varför är sådana här ärenden svåra att lösa?
– Det är svårt att svara på. Det handlar om en ögonblickhändelse där vi är beroende av att vittnen pratar med oss och där det är av ytterst vikt att vi säkrar teknisk bevisning. Det är mycket som spelar in, säger Ann-Christine Rehnström.
Efter mordförsöket förra året blev det en debatt om de övervakningskameror polisen blivit lovade men som är försenade.
Polisen har ett antal tillfälliga kameror som de kan flytta och disponera som de vill. Då, i augusti, fanns ingen kamera uppsatt i området. Om det fanns det igår vid den aktuella skjutningen vet inte Ann-Christine Rehnström.
– Utredningen får visa vilket material och bevis vi har. Det som är viktigt för mig att säga är att polisen finns på plats i dag och dagarna framöver. Det finns en långsiktig plan för att öka tryggheten i Berga där både polis och kommun är involverad.
Vad säger du till de boenden som eventuellt är oroliga?
– Kom ut och prata med oss. Vi finns här för att svara på frågor.