Skedaborna tar upp kampen mot bergtäkten

"Jag grät och grät när vi fick beskedet". Det säger Rebecca Miss, en av många Skedabor som protesterar mot Svevias planer på en bergtäkt. Nu tar de upp kampen.

Robert och Rebecca Miss har sparat länge för att kunna skapa sitt drömboende på landet. Men planerna på en bergtäkt i närheten skrämmer dem.

Robert och Rebecca Miss har sparat länge för att kunna skapa sitt drömboende på landet. Men planerna på en bergtäkt i närheten skrämmer dem.

Foto: Åke Alvin

Linköping2020-11-29 10:01

Statliga Svevia har ansökt om att få öppna en bergtäkt i Dömestorp, mellan Linköping och Skeda udde. 600 meter därifrån, på andra sidan riksväg 34, har Robert och Rebecca Miss nyligen flyttat in i en nybyggd villa.

– Vi stod här med flyttkartongerna när vi fick beskedet om bergtäkten. Jag grät och grät. Vi flyttar ut på landet för stillheten och lugnet. För att slippa bullret. Och så kommer det en bergtäkt, säger Rebecca.

– Det var som en slägga. Jag mådde illa, fyller Robert i.

undefined
Rebecca och Robert Miss skulle just flytta in i sitt nybyggda hus när Svevia tillkännagav planerna på en bergtäkt i närheten.

Nu, några månader senare, är de lite mer hoppfulla. För Skedaborna har engagerat sig i hopp om att kunna avvärja Svevias planer. Föreningen Stoppa Skeda Bergtäkt har nu 130 betalande medlemmar.

– Då har vi hittills ändå bara kontaktat folk som bor inom 1 km från täkten. Nu har vi förstått att en bergtäkt snarare påverkar 3 km bort – med buller, damm, vibrationer, lukt och påverkan på grundvattnet, säger Anders Lundmark, som är ordförande i föreningen.

Bitterheten är stor bland medlemmarna – mot Svevia, mot markägaren som upplåter marken efter att först ha sålt tomter i området och mot kommunen som inte försökt stoppa planerna.

– Vi härute är inte den typen som är motståndare till allt. Vi förstår att det måste få finnas bergtäkter. Men det här är en väldigt olämplig plats. Det är Linköpings högsta punkt, vilket gör att buller och damm sprids långt, säger Anders.

– Dessutom har det byggts 40–45 villor här bara de senaste åren. Kommunen har gett bygglov och dragit hit kommunalt vatten och avlopp. De måste bestämma sig – antingen är det ett villaområde eller så är det en bergtäkt, det kan inte vara både och, säger medlemmen Jörgen Stock.

undefined
"Kommunen borde sätta ner foten och stoppa bergtäkten", säger Anders Lundmark, ordförande i Stoppa Skeda Bergtäkt.

Markägaren bor på Stora Dömestorp. Det är han som kommer att bo allra närmast täkten och han är inte orolig för bullret.

– Svevia har ju bullervärden som de måste följa. Kalmarvägen låter betydligt mer än vad bergtäkten kommer att göra. De tomter jag har sålt ligger ju rätt långt från täkten, säger han.

Markägaren berättar att det var nära att täkten kom till redan för 30 år sedan.

– De var här och provsprängde. Men så fick de tillstånd att öppna täkt i Aska och planerna här lades på is, berättar han.

Enligt honom har han inte längre någon möjlighet att påverka planerna på en bergtäkt på hans mark.

– Jag skrev ett avtal med Svevia då på 90-talet och det gäller fortfarande. Men när jag sålde tomterna visste jag inget om att täkten skulle bli av. Det har ju inte hänt något på 30 år. Och det är inte säkert att det händer något nu heller, säger han.

Svevia har låtit konsultfirman WSP göra en bullerutredning. Den visar att täkten klarar de bullervärden som krävs och att bullret dessutom kommer att minska i takt med att man kommer längre ner i berget. Bullervallar kommer att byggas.

Men föreningen Stoppa Skeda Bergtäkt litar inte på bullerutredningen och har planer på att låta göra en egen.

– Vi har anlitat en miljöjurist som rått oss att göra det. Men det är ju ingen lätt kamp när man har staten som fiende. Det är dyrt och vi får förlita oss på medlemsavgifter och donationer, säger Anders.

Är ni säkra på att bergtäkten verkligen kommer att innebära problem för er som bor i trakten?

– Ja. Vi har pratat med ett antal grannar till Skeda bergtäkt och vi har studerat rättsfall runt andra täkter. Så det vet vi. Här är det dessutom så att vinden nio dagar av tio ligger på mot villabebyggelsen, säger Anders.

undefined
Trafikanterna på riksväg 34 kan inte undgå att se föreningens budskap.

Föreningen håller nu på att samla argument till mark- och miljödomstolen, som är den som ska fatta beslut om tillstånd för bergtäkten. Att det är ett rekreationsområde för Linköpingsborna, att det finns stora byggplaner i närliggande Skeda udde och att det finns över 100 hästar här är några av argumenten. Trafiksituationen på riksväg 34 är ett annat. En biolog i föreningen ska göra en biologisk utredning i området.

– Vi har också pratat med privata bergtäktsägare som säger att de täkter som finns räcker för Linköpings behov. Det behövs inte en statlig, säger Anders.

Anders Lundmark är förvånad över kommunens passiva hållning.

– Det borde ju finnas en långsiktig plan för var man ska ha bergtäkter i kommunen. I stället sitter man bara och väntar på att någon ska skicka in ansökningar. Nu hoppas vi ändå att kommunen ska sätta ner foten och stoppa den här bergtäkten, säger han.

"Det ligger massor med villor här. Det är ingen lämplig plats för en bergtäkt", säger Jörgen Stock.
"Det ligger massor med villor här. Det är ingen lämplig plats för en bergtäkt", säger Jörgen Stock.
Skeda bergtäkt

Svevia vill ha tillstånd för en bergtäkt på Stora­ ­Dömestorp 2:3. Företaget räknar med en årsproduktion på 300 000–400 000 ton. ­Enstaka år kan produktionen uppgå till 600 000 ton. Verksamheten beräknas pågå i 30 år.

Svevia vill också kunna producera asfalt på platsen. Asfaltsproduktionen kommer i normalfallet uppgå till 50 000 ton per år och maximalt 150 000 ton per år.

Bergtäkten i Dömestorp beräknas medföra cirka 175 lastbilstransporter per ­arbetsdag, men enstaka år upp till 300 om dagen.

Karta: Dömestorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!