– Om momsdeklarationen kommer in för sent kan du få betala en bot på 625 kronor. Det är ett problem. Jag tycker ju om mina företagare.
Urban Karlsson på BRA ekonomi sköter ekonomin åt flera småföretagare och lämnar in deras deklarationer.
Den tolfte varje månad, sjuttonde i januari och augusti, ska momsdeklarationen vara Skatteverket tillhanda. Momsdeklarationerna sköter han till 95 procent elektroniskt, men alla hans kunder har inte datorer. Istället brukar Karlsson lämna deras kuvert i Skatteverkets brevlåda på eftermiddagen vid utsatt datum. När han på torsdagen skulle göra just det möttes han av en lapp på brevlådan. 1 september kommer brevlådan vid Skatteverkets, Pensionsmyndighetens och Försäkringskassans servicekontor på Kungsgatan att försvinna. Nu är han orolig för att deklarationerna inte ska komma in i tid.
Att myndigheternas brevlådor försvinner är ett nationellt fenomen. I juni började man plocka bort brevlådorna utanför kontoren. I september ska de sista vara borta. Skatteverket skriver i ett pressmeddelande att allt fler lämnar in uppgifter genom deras e-tjänster. Man menar att brandfarligt material kan stoppas i brevlådorna och att sabotage kan skada viktiga handlingar. Den som inte sköter sina ärenden via internet kan fortfarande lämna in handlingar på papper, om än inte i Skatteverkets brevlådor. Handlingarna kan skickas med frankerade brev eller lämnas in på Skatteverkets kontor under kontorstid. Och det är där skon klämmer för Urban Karlsson.
– Jag kan få in handlingarna från vissa företagare vid lunch sista dagen. Då blir det svårt att hinna.
Momsdeklarationen ska vara Skatteverket tillhanda den tolfte eller den sjuttonde, beroende på vilken månad som råder. Och just uttrycket "tillhanda" funderar Urban Karlsson över.
– Om jag pillar in kuverten genom dörrspringan på kvällen den sjuttonde. Räknas det som att de är Skatteverket tillhanda då? undrar han.
I teorin är det så, berättar Maria Sköld, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, att ett instucket kuvert är Skatteverket tillhanda. Men sådana åtgärder ska inte komma att behövas, även efter brevlådornas försvinnande. Dilemmat ska gå att lösa på annar vis, menar hon.
– Jag kan inte lova något, men i sådana fall måste revisorerna kontakta oss. Vi är inte ute efter att sätta dit folk, vi hjälper dem.