Tvisten mellan Skatteverket och Dar Al Uloum har pågått i flera år och vandrat mellan rättsinstanserna. Efter en revision kom Skatteverket fram till att det hade gjorts betydande kontantuttag från skolans konto. Av bokföringen gick det inte att utläsa vad pengarna använts till. Rektorn, Khaled Mouwafi, hävdade att pengarna användes för att betala elevernas skolmat – men Skatteverket ansåg att en del av pengarna i själva verket användes av rektorn för privata inköp.
I juni 2015 underkände förvaltningsrätten Skatteverkets bevisning och dömde till friskolans och rektorns fördel. Domen överklagades till kammarrätten som nu har valt att riva upp förvaltningsrättens dom.
Rektorn har hävdat att kostnaden för skolluncher uppgick till 100 kronor per portion. Skatteverket anser att detta pris är osannolikt och under rättegången i kammarrätten vittnade en restaurangägare som uppgav att det verkliga priset hade varit 28 kronor per portion. Enligt restaurangägaren kom friskolans rektor med färdigskrivna fakturor på för höga belopp.
Kammarrätten anser att rektorn, som tidigare dömts för bokföringsbrott, har använt skolans pengar för privat bruk och att det alltså rör sig om oredovisade löneutbetalningar. Domen innebär att skolan ska betala arbetsgivaravgifter och skattetillägg på närmare 1,4 miljoner kronor. Samtidigt höjs rektorns inkomst av tjänst med cirka 3 miljoner kronor. Det är pengar som rektorn nu måste betala skatt på. Rektorn påförs också ett skattetillägg på 40 procent.
Redaktionen har utan framgång sökt Khaled Mouwafi för en kommentar. Hans juridiska ombud, Boo Lindholm, säger:
– Jag har pratat med rektorn och vi är överens om att domen ska överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Vi hoppas få prövningstillstånd.
Finns det risk för att skolan, med tanke på de stora belopp som ska betalas, måste stänga om kammarrättens dom vinner laga kraft?– Jag kan inte svara på den frågan.
En av domarna i kammarrätten anmälde skiljaktig mening och ansåg inte att Skatteverket fullt ut styrkt sina påståenden.