Skärpt dom för Gipsy Bloods-män

Offret hävdade plötsligt att de åtalade männen inte alls var samma män som misshandlade honom. Tingsrätten valde då att fria männen. Ett beslut som Göta hovrätt nu förkastar i en ny dom.

Foto: Daniel Bennelid

LINKÖPING2014-06-25 22:15

Misshandeln ägde rum den 7 november 2013 vid en busshållplats i närheten av Anders Ljungstedts gymnasium.

Offret var en man som hade åkt med en buss och från passagerarplatsen visat fingret åt två män som själva färdades i en svart Audi Q7.

Männen följde då efter bussen och gick till attack när passageraren klev av bussen. De lyckades knuffa omkull mannen och utdelade sparkar som träffade i huvudet och på kroppen.

Berättade i förhör

En 26-årig man och en 27-årig man, bägge med koppling till det kriminella nätverket Gipsy Bloods i Linköping, kom sedan att åtalas som misstänkta för brottet.

Männen greps ganska omgående eftersom polisen kände igen bilen och de lämnade då, både under polisförhör och under häktningsförhandlingen, samstämmiga och detaljerade uppgifter om misshandeln och om vad som utlöste det hela, nämligen att de blivit provocerade av att mannen hade pekat finger åt dem.

Oväntad vändning

De lämnade också identiska uppgifter om vem som körde bilen och vilken bil det var fråga om. 26-åringen hade dessutom förklarat misshandeln med att han hade agerat i självförsvar.

Men så hände det oväntade under rättegången att offret inte kände igen de åtalade männen. Han hävdade då också att han inte heller visste varför han blev angripen och vilka som var angriparna.

Ett trovärdigt vittne, som genom att skrika högt lyckades stoppa misshandeln, kunde inte heller längre med säkerhet peka ut gärningsmännen.

Ändrade utsagor

Och de åtalade passade då också på att ändra sina utsagor, vilket fick tingsrätten att anse att bevisningen inte räckte för att fälla dem för brottet.

Göta hovrätt har nu haft tillgång till samma muntliga och skriftliga bevisning och kommit fram till en helt annan slutsats.

Det är männens uppgifter under polisförhören som ska ligga till grund för domen, inte det de sade under rättegången, enligt hovrätten. Samma sak gäller för offrets uppgifter: det som spelar roll för bedömningen i skuldfrågan är det som han berättade för polisen direkt efter misshandeln.

Döms till fängelse

Händelseförloppet visar att männen agerade gemensamt och i samförstånd, men att 26-åringen var den mest aktive av de två. Hovrätten dömer därför 26-åringen för misshandeln och en rad andra brott till fängelse i sju månader. En villkorligt medgiven frihet från två tidigare domar förklaras också helt förverkad.

27-åringens fälls också för misshandeln och tingsrättens dom mot honom skärps nu genom att skyddstillsynen förenas med ytterligare fyrtio timmars samhällstjänst.

Hovrätten bestämmer alternativstraffet för den samlade brottsligheten till tre månaders fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!