Med snart bara dagar kvar till valet är utspelen och satsningarna många från politikens håll. Linköpingslistans menar att partiet avsätter 20 miljoner kronor mer än det nuvarande alliansstyret på föreningslivet. Under torsdagen valde LL, med Christer Mård, att presentera vad partiet vill att miljonerna ska användas till.
– När man inte sitter med i nämnderna har man inte riktigt all den fakta som krävs för att prioritera satsningar mellan de olika idrottsanläggningarna. Därför finns de inte med i vårt 20-punktsprogram även om de är jätteviktiga. Det vi däremot säger är att vi gärna vill ha ett gymnastikcentrum. Det är en stor idrott som har dålig tillgång på hallar och material, säger Christer Mård.
Var hittar ni de här extra 20 miljonerna?
– Vi har vid hur många tillfällen som helst beskrivit hur vi vill finansiera hela vår budgetutökning. Det gör vi bland annat genom ett större uttag från Tekniska verken och fondpengar.
LL vill bland annat lägga 3,5 miljoner kronor på att "återställa" det kommunala driftsbidraget till föreningarna. Enligt partiet har bidraget inte höjts sedan 1995.
– Det är samma krontal i dag som då och det innebär att föreningarna, knappt 80 stycken i Linköping, får jobba hårt för att täcka upp för de ökade kostnaderna kring anläggningarna. Vi tycker att det vore rimligt att kommunen visar att man värderar de föreningsdrivna anläggningarna på samma sätt som de kommunala.
Andra förslag är bland annat att kommunen inte ska ta ut någon hyra när verksamheter riktade mot ungdomar under 18 år använder kommunala lokaler. LL vill även att Stångebrohallen utrustas med ett "No Fall"-system som bland annat möjliggör att funktionshindrade kan åka skridskor med hjälp av en sele fäst i en takkonstruktion.
Ett centrum för parasport och habilitering är ett annat förslag. LL vill att arbetet ska påbörjas under nästa mandatperiod.
– Vi förstår att det är en stor sak som kommer att ta tid, men det borde utredas. Vi ser att det i större städer växer upp såna här center i samverkan med sjukvården – och då är det främst en habiliteringsverksamhet.
– Ute i föreningarna finns det en känsla av att politiken tar föreningslivet för givet. Vi tycker att kommunen har ett moraliskt ansvar att stötta föreningarna så att de inte alltid behöver fundera över hur pengarna ska räcka till, fortsätter Christer Mård.
Gustaf Appelberg (L) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Så här kommenterar han kritiken om att ta föreningslivet för givet:
– Jag tycker nog att alliansen har tagit sig an föreningslivet på allvar den här mandatperioden. Vi har utökat stödet till våra idrottsföreningar och vi har möjliggjort verksamhet genom att förbättra och utöka våra kommunala anläggningar. Vi har nu beslut om till exempel konstgräsplaner i Lambohov och i Tallboda.
– Vi har efter hand, i budgeten för 2022, höjt bidragen och mycket av dem har kommit kultur och fritid del och gjort att vi kan göra de här satsningarna. Att säga att man har lagt 20 miljoner kronor mer än oss stämmer därför inte riktigt längre, fortsätter Gustaf Appelberg.
Att driftsbidraget behöver förändras håller ordföranden med om.
– Att stödet inte hängt med finansiellt är vi högst medvetna om. På sina håll har vi redan hjälpt föreningar med direkt stöd men förvaltningen har också fått i uppdrag att modernisera driftsbidraget, säger han.