En stor del av hans arbete går ut på att vara lobbyist. Han försöker få ministrar att begränsa möjligheten att överklaga en detaljplan och han försöker övertyga de lokala politikerna om att de måste jobba snabbare med detaljplaner.
Annars går det inte att bygga bort bostadsbristen. Om Skanskas eget ansvar säger han så här:
– Vi gör vad vi kan för att korta byggtiden, vi är nere på sex månader nu. Men vi skulle kunna bygga mer, säger han.
Det är därför han åker runt i Sverige för att träffa politiker, i Linköping mötte han Elias Aguirre (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad och Gunnar Gustafssson (MP), med ansvar för bygg- och miljönämnden.
Anders Danielsson har nu besökt Luleå, Örebro och Linköping och ska till Jönköping, Växjö och Uppsala. Hans budskap är att det inte spelar någon roll hur snabbt de bygger när det tar åratal att göra en detaljplan.
– Huvudansvaret för att få fram planlagd mark ligger på kommunen, konstaterar han.
I ett avseende har han blivit bönhörd. Den numera S-ledda samhällsbyggnadsnämnden i Linköping har ett principbeslut på att prioritera stora planer. Det gillar Anders Danielsson. Han vill bort från det han kallar "frimärksplanering". En detaljplan måste enligt honom omfatta ett rejält område. I Linköping har just nu sådana planer förtur.
I det pågående bygget i Vallastaden har Skanska ett kvarter, de ska bygga tre hus med 48 lägenheter. Det blir bostadsrätter och 37 av dem är redan sålda. Här bestämde kommunen att det skulle byggas och sen valdes byggföretagen ut efter vad de kunde erbjuda i en så kallad markanvisningstävling.
Att delta i sådana tävlingar är ett sätt att kunna bygga. Skanska tävlade om två tomter i Vallastaden och vann en.
Det andra sättet för ett byggföretag att kunna bygga är att köpa mark och sen försöka få kommunen att göra en detaljplan. När den frågan kommer upp märks det att samtliga Skanska-anställda inte är helt nöjda.
– Då kan det ju ta sju-åtta år att få till det, konstaterar Susanne Wettergren. Hon är affärsutvecklare på Skanska och en av dem som ligger bakom Skanskas hus i Vallastaden.
Ett Linköpingsexempel är Skanskas mark öster om Tallboda. Där fick de nej till att planlägga marken och ombads återkomma senare. Även Övre Vasastaden gör dem lite missnöjda. Där har vidare byggnation utmed Industrigatan lagts på is i väntan på ett avtal med staten om den nya järnvägen.
– Om det vore så att det fanns en risk att spåren ska just där vi vill bygga så skulle jag ha förståelse för det, säger Susanne Wettergren.
Planeringen av vidare bebyggelse i Vasastaden stoppades i april i år.