SKOLSTÄNGNINGEN
Hittills följer nedmonteringen av Skäggetorpsskolans högstadium den tänkta planen. Elever i sjuan och åttan har fått placering på andra skolor till skolstart i augusti. Barn i området som går i sexan har sökt och placerats på skolor i andra områden.
Ett fåtal elever på högstadiet är inte nöjda med den skolplacering som de har fått, säger Sandra Wahlström som leder avvecklingen av högstadiet.
– De kan lämna in önskemål om skolbyte och kanske få en annan placering senare, säger hon.
Skolpolitiker beslutade förra året att pedagogisk personal som jobbar kvar på skolan till slutet får 25 000 kronor i bonus. På högstadiet arbetar 53 personer och hittills har 34 medarbetare fått ny placering på en annan skola när höstterminen börjar. Några av de resterande 19 har fått erbjudanden om placeringar som de ännu inte tackat ja till.
Utbildningsförvaltningens HR-avdelning har kartlagt vilken behörighet för vilka ämnen personalen på Skäggetorp besitter och försökt att matcha dem mot lediga tjänster på andra skolor. Christel Horsak, skolchef för grundskolan, beskriver att kommunens skolor nu håller på med sin tjänstefördelning. När den är klar och vakanser blir kända matchas återstående personal från Skäggetorp mot dem.
Skäggetorpspersonalen blir inte arbetslösa; om ingen passande tjänst finns ledig för tillfället hamnar de i kommunens vikariepool, bemanningsenheten.
Sandra Wahlström har inte ansvar för personalfrågor men leder övrigt avvecklingsarbete. Efter att alla elever skolplacerats har Skäggetorpsskolan lämnat över elevinformation till deras nya skolor.
– Det pågår också en kunskapsöverföring där personal från Skäggetorpsskolan delar med sig av sin kompetens i att arbeta med språkutveckling för barn som inte har svenska som modersmål. Det kan vara gynnsamt även för andra elever, säger hon.
Andra kommuner har varit före Linköping med att stänga skolor i segregerade områden, för att elever ska få fler svenska kompisar och tala svenska i skolan för att utvecklas snabbare i språket. Linköpings kommun valde att låta processen ta ett läsår från det att politikerna fattade beslut beslutet i juni 2020.
– Vi har tagit ett år på oss att se vad vi behöver göra för att det här ska fungera bra. Vi försöker att göra det här så bra som möjligt, säger Sandra Wahlström.