Skäggetorp pekas ut som "särskilt utsatt"

Polisen pekar i en ny rapport ut 15 bostadsområden i landet som "särskilt utsatta" för brottslighet. Skäggetorp är den enda stadsdelen i Östergötland som finns med på listan.

Skäggetorp är ett av 15 områden i landet som pekas ut som "särskilt utsatta".

Skäggetorp är ett av 15 områden i landet som pekas ut som "särskilt utsatta".

Foto: Tord Olsson

Linköping2016-02-09 12:35

Det är Nationella operativa avdelningen, NOA, som har tagit fram rapporten som ska användas som underlag för att öka tryggheten och minska brottsligheten i 53 utsatta bostadsområden i landet. 15 av dessa områden pekas ut som särskilt utsatta. Det är områden som bland annat kännetecknas av att boende vägrar att delta i rättsprocesser av rädsla för repressalier. Polisen har ofta svårighet att fullfölja sitt uppdrag och parallella samhällsstrukturer har uppstått. I de särskilt utsatta områdena kan även våldsbejakande extremism förekomma.

Polisen bevakad

I rapporten anges att de särskilt utsatta områdena är så kallade miljonprogramsområden som kan upplevas som slutna. Ur polisiär synvinkel är dessa områden ofta svåra att arbeta i då reträttvägar saknas. Det är även svårt att bedriva spaning i områdena då husen ofta är placerade så att de boende har uppsikt över innergårdar. "Polisens känsla av att vara bevakad är påtaglig", står det i rapporten.

Polisen har tidigare beslutat att 14 av de 15 särskilt utsatta bostadsområdena i landet ska vara särskilt prioriterade och därmed tilldelas extra resurser. Sex av dessa områden ligger i Göteborg, fyra i Stockholmsområdet och två i Malmö. Dessutom pekas Vivalla i Örebro och Araby i Växjö ut. Skäggetorp har dock inte pekats ut som ett särskilt prioriterat område.

"Ingen betydelse"

Robert Wallén, polis­områdeschef i Östergötland, sade i december förra året till Corren att polisledningen ­lokaltinte har begärt att något område i länet skulle föras upp på listan över prioriterade områden.

– I praktiken har det ingen­ betydelse om ett område är nationellt utpekat eller om vi anser att det är prioriterat i vår region. Vi kommer att lägga resurser på de områden som vi tycker behöver resurser.

Av de totalt 53 områden i Sverige som nämns i NOA:s rapport återfinns utöver Skäggetorp bara ett bostadsområde i Östergötland. Det är Hageby i Norrköping som pekas ut som ett "utsatt område".

Ett av de viktigaste sätten för att vända utvecklingen i de utsatta områdena är, enligt rapporten, att öka allmänhetens förtroende för polisen. Detta ska bland annat ske genom ökad uppklarningsprocent, kontinuerlig polisiär närvaro och ökad samverkan med andra samhällsaktörer.

De 15 särskilt utsatta områdena

Ronna/Geneta/Lina, ­Södertälje

Tensta/Rinkeby, Stockholm

Husby, Stockholm

Hallunda/Norsborg, ­Botkyrka

Rosengård, Malmö

Södra Sofielund, Malmö

Araby, Växjö

Vivalla, Örebro

Bergsjön, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg

Gårdsten, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Skäggetorp, Linköping

Källa: Polisens rapport "Utsatta områden – sociala risker, kollektiv förmåga och ooönskade händelser"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!