Skadlig växt har fått masspridning

Sommarstugeägaren Arne Wallin har lätt att hålla sig för skratt. Den invasiva växten smal vattenpest har dykt upp i massor i Roxen.

Invasiv. Arne Wallin har försökt att få bort den smala vattenpesten från Roxens strand.

Invasiv. Arne Wallin har försökt att få bort den smala vattenpesten från Roxens strand.

Foto: Arne Wallin

Linköping2017-08-16 20:50

Arne Wallin har en sommarstuga i Östra Harg på den östra sidan av Roxen. Under de senaste två veckorna har stora mängder smal vattenpest förpestat hans tillvaro.

– Det är riktigt eländigt. Vi har vår stuga på den östra sidan av Roxen och där driver allt skit in. Fenomenet är inte helt nytt, men det har aldrig varit i närheten av hur det är nu.

Smal vattenpest – en vattenlevande växt med långa slingor med stjälkar – är en så kallade invasiv, främmande art och finns med på EU:s lista över artar som hotar den biologiska mångfalden. Enligt en teori kom växten från Nordamerika till Europa som en akvarieväxt. Därefter har den börjat sprida sig i sjöar. Enligt Havs- och vattenmyndigheten bildar växten täta bestånd som tar plats och hindrar solljuset från att tränga ned i vattnet, vilket påverkar livsbetingelserna för andra arter. Stora massor av smal vattenpest kan, enligt myndigheten, helt ödelägga livsmiljöer för kräftor och fisk.

Helene Ek Henning, byrådirektör på länsstyrelsens miljöskyddsenhet, bekräftar att den smala vattenpesten i sommar har fått en massiv spridning i Roxen. Dessutom finns växten i Boren och andra vattendrag som förenas av Motala ström och Göta kanal – dock inte i Glan.

– Växten förökar sig väldigt snabbt och har fått masspridning i Roxen. Det räcker med att ett pyttelitet skott hamnar i en sjö för att växten ska sprida sig, säger hon.

– Jag förstår om människor reagerar. Smal vattenpest breder ut sig över stora områden och det är inte så roligt när den börjar ruttna. Men växten är inte farlig för människor.

Stugägaren Arne Wallin för en ojämn kamp mot växten som trivs särskilt bra i övergödda sjöar.

– Jag har varit nere där vi brukar bada och dragit upp växten på land för att torka den. Jag har tagit upp ett par kubikmeter och jag kan nog dra upp en fem, sex kubik till. Det är väldigt mycket.

Arne Wallin har haft sin stuga sedan 2005 och har bott i området sedan 1986. Han har aldrig varit med om något liknande.

– Det är klart att jag är bekymrad. Man undrar om det här kommer att fortsätta.

Invasiva främmande arter

Främmande arter är djur och växter som under historisk tid inte har förekommit naturligt i Sverige, utan som genom någon form av mänsklig hjälp, avsiktligt eller oavsiktligt, har flyttats till ett område utanför organismens naturliga utbredningsområde. Problem kan uppstå när främmande arter sprider sig i miljön och orsakar problem för inhemska växter och djur, ekosystem och även för människors hälsa och för samhället. Främmande arter som hotar den biologiska mångfalden kallas för ”invasiva främmande arter”. Signalkräfta, smal vattenpest och jätteloka är exempel på sådana arter.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!