I Linköpings kommun finns avtal med försäkringsbolaget Protector. Där finns bland annat en olycksfallsförsäkring för barn och ungdomar mellan 0 och 20 år och som är folkbokförda i kommunen eller som deltar i någon form av skolverksamhet inom kommunen. De är försäkrade dygnet runt.
– Detaljerad information om försäkringarna och vad de avser finns på kommunens och skolornas hemsidor, säger Marina Wallgren, säkerhetsstrateg på Linköpings kommun och ansvarig för kommunens försäkringar.
Den som råkar ut för en skada måste själv meddela försäkringsbolaget, trots att det är kommunens försäkring.
– Det är den skadelidande själv, eller dennes vårdnadshavare, som ska anmäla skadan till kommunens försäkringsbolag. Så är det även i andra kommuner, säger Marina Wallgren.
Hittills i år har 193 skador anmälts och under 2020 anmäldes 430 skador som rör barn och unga i Linköping. Det skulle kunna vara fler.
– Det kan bero på okunskap. Man har ofta bra koll på de försäkringar man själv har beställt och betalat för, men försäkringar som tecknats av kommunen eller fackförbundet har man oftast inte lika bra koll på, säger Victor Witting, marknadskoordinator på Insurello, vars affärsidé är att hjälpa privatpersoner att få ersättning av sina försäkringsbolag, mot att de får en del av ersättningen, säger Marina Wallgren.
– Det är jättebra att det här uppmärksammas, som en påminnelse om att det finns olycksfallsförsäkring genom kommunen. Det finns säkert fler som skulle kunna anmäla skador.