Videon är inte längre tillgänglig
Alla lämnade in sina plagg, max tio, på förmiddagen och hämtade de andras plagg på eftermiddagen. Corren var med i den långa kön när skolans matsal skulle öppna för uthämtning av kläder. Mycket folk och alla glada.
– Det känns jättebra att bli av med de kläder som man inte behöver så att någon annan kan ha nytta av dem. Vi får se om vi också lyckas hitta några saker att ta med oss och på så sätt slippa de kemikalier som finns i nya kläder, säger Elisabeth Lindberg.
Hon och hennes nioåriga dotter Rebecka har lämnat in 20 plagg. De tror inte att de kan hitta 20 andra i stället men det spelar ingen roll. De gillar den miljövänliga idén och de har roligt. Elisabeth och Rebecka var också med på klädbytardagen förra året. Deras bedömning är att årets är större. Det bekräftas även av organisatören Naturskyddsföreningen.
– Intresse för vårt arrangemang ökar varje år. Människornas miljömedvetande ökar och allt fler vill göra en bra sak som dessutom är rolig. Alla är glada och positiva, säger Maria Räntilä, styrelseledamot i Naturskyddsföreningen i Linköping.
För ett par jeans används totalt 10 000 liter vatten och tre kilo kemikalier. Så Linköpingsbornas insats för miljön är betydande med tanke på hur mycket kläder de lämnade in och bytte. Förra året blev cirka en fjärdedel kvar efter uthämtningen. De kläderna överlämnar Naturskyddsföreningen till Stadsmissionen.
Föreningen ordnade även en liten quiz "handla miljövänligt" och passade också på att berätta om sin verksamhet för de som var intresserade. I Linköping finns 2 200 hushåll som betalar medlemskap medan ett 50-tal personer är aktiva medlemmar.
Naturskyddsföreningens klädbytardag arrangerades på 120 platser runt om i landet för åttonde året i rad.