Ska odla sallad – i DN-skrapan

Det gamla tidningsarkivet i DN-skrapan i Stockholm är Plantagons nya plats för odling. 70 ton kål, sallad och örter skördas där redan nästa år. Ett år senare ska jätteväxthuset i Linköping stå klart.

Här, i DN-skrapan, finns en källarlokal för Plantagons odlingar.

Här, i DN-skrapan, finns en källarlokal för Plantagons odlingar.

Foto: Bertil Ericsson/TT

LINKÖPING2016-10-12 20:49

Plantagon har sitt svenska huvudkontor på 22:a våningen i höghuset på Kungsholmen, mitt i Stockholm.

I källaren finns 350 kvadratmeter lokalyta som inte längre används.

– Det är det gamla tidningsarkivet och ett garage som ska användas, berättar Carin Balfe-Arbman som är informationsansvarig på Plantagon.

Det handlar alltså om fönsterlösa utrymmen där företaget provar att skapa inomhusodling på ett par våningsplan. Pak choi, romansallad, basilika och persilja odlas i nät i rörsystem. I och med att odlingarna är vertikala blir odlingsytan ungefär 720 kvadratmeter.

70 ton grönsaker och örter ska kunna skördas redan 2017 och Plantagon hoppas att företagets investering på omkring fem miljoner kronor ska vara intjänad på ett par år.

– Handlare i Stockholm som vill sälja produkterna har redan hört av sig, säger Carin Balfe-Arbman.

Hon berättar att Plantagon redan har en odling i huset, på 22:a våningen.

– Det är en vägg med tre hyllor som har utrustats med vattenpumpar och belysning. Ett litet system som visar hur man kan odla inomhus och få riktigt bra avkastning.

Samtidigt rullar planerna på jätteväxthuset i Linköping vidare.

– Detaljplanen är klar och kommunen har förberett infrastrukturen för området, berättar Carin Balfe-Arbman. Intresset för kontorslokalerna är större än tillgången på lokalyta. Vi räknar med byggstart nästa år och inflyttning 2018.

Plantagon i Linköping

Här planeras ett 60 meter högt växthus i 19 våningar.

Kontoret i 17 våningar ligger inuti.

Totalt omfattar byggnaden 6 500 kvadratmeter lokalyta.

Huset byggs intill Tekniska Verken nära E4.

Jätteväxthuset ska stå klart 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om