Det säger Emma Klingvall, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland.
Vårdförbundets blockad mot övertidsarbete och nyanställningar är nationell och påverkar cirka 3500 av fackförbundets anställda i länet – barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor som inte får jobba övertid.
Men personalen har dagligen beordrats att utföra skyddsarbete vilket innebär att de har arbetat övertid. Vårdförbundet är kritisk till det.
– Vi sitter hela dagarna i förhandlingar med arbetsgivaren och förhandlar om skyddsarbete. Vi anser inte att det alltid handlar om skyddsarbete utan det handlar ofta om bemanningsbrist. Vården fungerar inte utan övertid och det visste vi. Hela den här situationen synliggör det, säger Emma Klingvall.
Tänker ni på patienternas säkerhet i den här situationen?
– Det gör vi verkligen. Men patienternas säkerhet är arbetsgivarens ansvar också. Man ska ha en bemanning som är anpassad till verksamheten. Våra medlemmar arbetar sin heltid och stannar kvar på jobbet utöver den heltiden. Det är inte hållbart.
Ska Vårdförbundet fortsätta förhandla om skyddsarbete varje dag?
–Så länge konflikten pågår. I väntan på att Sveriges kommuner och regioner, SKR, inser att situationen är ohållbar och att de ska närma sig våra yrkanden.
Om blockaden fortsätter finns det risk för konsekvenser för vården i Östergötland. Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland, utesluter inte att det kan finnas patienter vars sjukvård blev inställd någonstans i länet – men man har inte behövt fatta ett sådant övergripande beslut inom regionen. Inte än.
Kan det hända att ni tvingas ställa in operationer om blockaden fortsätter?
– Det kan man tänka sig att det kan hända. Om fler i personalen plötsligt blir sjuka, till exempel, måste man prioritera och göra det som är akut. Och då kan vi ställa in det som inte är akut, säger Karl Landergren.
Vad säger du om Vårdförbundets kritik att mängden av det beordrade skyddsarbetet pekar på att det finns en stor bemanningsbrist?
– Jag har inte den samlade bilden, men skyddsarbete beordras när det finns hot för liv och hälsa. Allt skyddsarbete beror inte på personalbrist. Det är viktigt att veta att vi och Vårdförbund också är eniga i vissa fall. Vi måste ha beredskap på helger och nätter i fall någon blir sjuk och vi måste kunna kalla in personal, säger han.