Sjukvården har räddats av börsen

Region Östergötlands ekonomi riskerar att bli allt mer beroende av svängningar på börsen. Regionens revisorer riktar nu en anmärkning mot regionstyrelsen.

Anders Senestad (M), ordförande i regionens revision.

Anders Senestad (M), ordförande i regionens revision.

Foto: Titti Olovsson

Linköping2019-04-08 21:00

På tisdagen diskuterar regionstyrelsen årsredovisningen för 2018, som tyngs av -517 miljoner kronor, vilket avviker kraftigt mot ett redan budgeterat minus. Det har fått revisorerna att studsa:

– Avvikelsen är -348 miljoner kronor. Styrelsen har pekat på ett antal åtgärder. Men vi har inte sett några förbättringar under året. Vi kan konstatera att den ekonomiska styrningen inte har varit tillfredsställande. Måluppfyllelsen är väldigt svag och det är också något som styrelsen i yttranden har uttryckt oro för, säger Anders Senestad (M), ordförande i regionens revision.Revisorerna väljer att rikta en anmärkning mot styrelsen. Ett starkare grepp hade varit att inte bevilja styrelsen ansvarsfrihet.

– Bristerna är allvarliga. Man måste hålla budget, kort sagt. Men vi bedömer att det inte är av den digniteten att ansvarsfrihet ska avstyrkas.

Ett problem enligt revisionen är att regionstyrelsen i för stor utsträckning har förlitat sig på avkastningen från sitt kapital. Regionen har cirka 5,4 miljarder kronor i både kortsiktiga och långsiktiga placeringar som sköts av professionella placerare på banker och finansinstitut. Pengarna är bland annat till för framtida pensionsavgångar och investeringar i fastigheter. De senaste åren har avkastningen också gått till att vända röda siffror till ett positivt resultat. Regionen är långt från det finansiella resultatmålet på 135 miljoner. I stället redovisar man ett minus på 305 miljoner.

– I höstas gick börsen ner, den är på väg att återhämta sig. Risken är uppenbar att styrelsen förlitar sig på kapitalet. I resultatet för 2018 handlar det om två samverkande faktorer: Stort underskott i budget och att avkastningen inte har motsvarat budgeten, säger Senestad.

Det är i den sjukvårdande verksamheten – vilken upptar större delen av regionens budget – som de stora underskotten finns.

Revisionen har fört en dialog med styrelsen under 2018. Redan i mars 2018 vidtogs åtgärder. Men effekten är inte tillräcklig enligt revisorerna. Inte heller finansplanen från november – en bred politisk överenskommelse med åtgärder som anställningsstopp inom administrationen – har ännu visat någon effekt.

Regionstyrelsens ordförande, Kaisa Karro (S) anser att styrelsen har vidtagit åtgärder. Till sammanträdet på tisdagen lägger hon in ett yttrande om läget.

– Vi har jobbat aktivt för en ekonomi i balans och vi ser nu över olika åtgärder. Exakt vilka kommer vi att återkomma till, säger Kaisa Karro till redaktionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!