Kommunala Leanlink utför hälften av all vård och omsorg i Linköping. Men att skaffa och behålla kompetent personal är svårt. Särskilt sjuksköterskor är hett eftertraktade – den kommunala aktören konkurrerar med såväl regionen som privata arbetsgivare och bemanningsföretag om arbetskraften.
– Det är oerhört svårt för oss att hitta och anställa sjuksköterskor, säger HR-specialisten Anne Enström.
Förvaltningen behöver totalt 100 sjuksköterskor för att upprätthålla sin verksamhet. Minst 20 av tjänsterna är vakanta – och har varit det länge. Bristen täcks med bemanningssköterskor. Men de är ordentligt dyra.
Situationen leder till merkostnader på 10 miljoner kronor i år. Ett misslyckande, erkänner Anne Enström, och inte det första i raden.
– Det innebär att vi riskerar att inte leverera det vi är ålagda gentemot brukare om vi får fler sköterskor som lämnar oss.
I december berättade vi att Leanlink hoppas att ett nytt åtgärdsprogram ska göra förvaltningen mer attraktiv. Högt på listan finns satsningar på höjda löner, med 4 miljoner 2022, samt på kompetensutveckling.
Det är satsningar som Vårdförbundets avdelningsordförande för Östergötland, Emma Klingvall, tycker borde ha kommit för länge sen.
– Sedan hemsjukvårdsreformen för tio år sedan ser vi att kommunerna haft svårt att ta ansvaret för avancerad, specialiserad hemsjukvård. Linköping är dessutom sena på bollen.
Enligt Emma Klingvall behöver Leanlink göra ytterligare åtgärder för att sjuksköterskor ska bli intresserade av att jobba där – och framför allt stanna kvar.
– Jämfört med regionen har kommunen goda ingångslöner, men en dålig lönespridning och begränsade möjligheter till kompetensutveckling och specialisering. I den kommunala vården är sjuksköterskan dessutom den högsta vårdansvariga och har behov av att kunna delegera uppgifter till utbildade och erfarna undersköterskor, som inte alltid finns här. Det skulle behövas konkreta mätetal för utvärdering av åtgärdsprogrammets införande.
Att hitta 500 sommarvikarier blir nästa utmaning för Leanlink, men där är Anne Enström positiv:
– Vi ligger i fas med sökprocessen och har en god sökbild just nu. Vi siktar främst på studerande som läser vård och omsorg, eller barn och fritid.