Sjuksköterskan: "Vissa gråter av tacksamhet"

Sjuksköterskorna sitter på rad och väntar. Sprutorna är fyllda med vaccin, men patienterna är få.

"Systemet på Saab Arena fungerar jättebra och är verkligen effektivt", säger sjuksköterskan Mona Lennemark, som egentligen är pensionär men har jobbat med vaccineringen i Saab Arena sedan februari.

"Systemet på Saab Arena fungerar jättebra och är verkligen effektivt", säger sjuksköterskan Mona Lennemark, som egentligen är pensionär men har jobbat med vaccineringen i Saab Arena sedan februari.

Foto: Wendela Antepohl

Linköping2021-08-01 18:00

Evenemangsarenan Saab Arena är sedan början av året vaccinationscentral. Som en av länets största har den kapacitet för 2 500 vaccinationer varje dag. Det är en tydlig bana med olika stationer. Först finns ett kösystem utomhus där man uppmanas att hålla avstånd. I entrén finns handsprit och munskydd. Nästa anhalt är en ordningsvakt som med hjälp av sin komradio får besked om vilket bås som är ledigt. 

– Nummer sju, säger ordningsvakten.

Det finns närmare ett tjugotal bås. I varje sådant sitter en sjuksköterska som ber om patientens legitimation, ger en tid för nästa dos och berättar om vilket vaccin man får. Sedan kommer sticket i armen. De flesta tar det bra. Några är spruträdda. 

– Vissa är rädda och behöver lägga sig på båren en stund. Det är inte vaccinet de är rädda för, utan sprutan. När de får yrsel och känner obehag brukar vi pyssla om dem och ge dem något att dricka, så brukar det bli bättre, säger Mona Lennmarken.

Hon är sjuksköterska med lång erfarenhet från intensivvården. För ett år sedan gick hon i pension, men har ändå ställt upp och arbetat på vaccinationscentralen.

– Jag vill dra mitt strå till stacken. Det här känns meningsfullt och av det här jobbet får man så mycket tillbaka. Det känns positivt att sitta här, säger Mona Lennmarken.

När vaccinet injicerats, får patienten ett vaccinationskort och information. Sedan är det dags att gå vidare till väntrummet, där man får sitta i femton minuter. De väntande övervakas av sjukvårdspersonal, som är beredda om någon skulle drabbas av en akut reaktion av vaccinet. Oftast händer ingenting. Efter femton minuters mobilsurfande reser sig den vaccinerade upp och lämnar byggnaden. 

– Många spänner sig, men hittills har jag inte varit med om att någon fått någon reaktion av vaccinet, säger Mona Lennmarken.

 Efter flera månaders verksamhet är rutinen väl inövad. Vaccinationerna utförs med en industriell effektivitet som patienterna sällan ser i den övriga vården, men det hindrar inte att den vanliga omsorgskänslan kommer till användning även i denna nya, närmast militariserade vårdverksamhet. 

– De flesta är så tacksamma. Vissa gråter för att de är så tacksamma. Då gråter jag också. Det är ju en hemsk sjukdom. Det är därför man gör det här, säger Kerstin Samuelsson, sjuksköterska.

– Systemet på Saab Arena fungerar jättebra och är verkligen effektivt. Det är också tacksamt att vaccinera. Man får nästan alltid ett leende, säger Mona Lennmarken, sjuksköterska.

De allra flesta sjuksköterskorna som vaccinerar på Saab Arena är pensionärer, åtminstone dagtid. På så vis tar man inte personal från den övriga vården. 

– Det är pensionärerna som bär vår verksamhet. Det är fantastiskt, säger Anne Boström, enhetschef vaccinationscentralen Saab Arena.

– Vi har alltså inte flyttat på personal inom vården, utan tagit in andra. Vi är otroligt tacksamma för alla medarbetare, säger Gun Lindgren, verksamhetschef vaccinationscentralerna, Region Östergötland.

En som inte är pensionär är Kerstin Samuelsson. Hon är sjuksköterska och arbetar till vardags på infektionskliniken och vaccinationsmottagningen på US. Där har hon arbetat i 38 år. Hon har varit med att vaccinera personalen på US och var själv en av de första som fick vaccin redan i januari, eftersom de arbetade nära patienter med bekräftad smitta. Utöver det tar hon extrapass på vaccinationscentralen i Saab Arena. 

– Det känns viktigt, man gör skillnad efter det här hemska året, säger Kerstin Samuelsson.

Under sommaren har trycket på vaccinationstider minskat. Den senaste veckan har antalet bokade tider minskat ännu mer än tidigare. När de tidigare åldersgrupperna fick sitt erbjudande om vaccin, under våren och i början av sommaren, var det högre bokningstryck.

– Man undrar ju var alla är, det kommer ju nästan inga. Så här tomt har det inte varit sedan jag började vaccinera i februari och då har jag ändå hunnit med 63 arbetspass. När det kommer unga, så brukar jag säga att de ska säga till alla sina kompisar att komma hit, säger Mona Lennmarken.

En av dem som kommer till vaccinationscentralen när vi är på plats i Saab Arena är 28-årige Joakim Johansson. Han har fått erbjudandet i sin digitala brevlåda och bokat tid för sin första dos. Efter sticket berättar han hur det kändes. 

– Det kändes inte direkt. Vi får se, om några timmar kanske det märks. Annars känns det skönt att få det gjort. Jag ser fram emot att kunna resa igen. 

Så här går det till

Om flera personer kommer samtidigt, köa utanför byggnaden enligt avståndsmarkeringarna. 

Sprita händerna och sätt på ett munskydd. 

En ordningsvakt meddelar vilket bås som är ledigt.

Gå till angivet bås.

Visa legitimation.

Få sprutan i överarmen.

Få vaccinationskort, information och tid för den andra dosen.

Gå till väntrummet.

Sitt ned och vänta i 15 minuter.

Lämna byggnaden och släng munskyddet i papperskorgen utanför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!