Correns granskning har visat att läkare och sjuksköterskor med missbruksproblem får arbeta kvar inom vården. Reaktionerna har varit starka. Besökare och vårdpersonal som Corren träffar utanför US i Linköping säger att det kan vara klokt att testa vårdpersonal.
Den högsta politiska ledningen är däremot inte övertygad.
– Det är ju ganska integritetskränkande att göra ett sådant test, det måste jag ändå säga, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).
"Självklart ska ett alkotest införas. Det borde inte vara integritetskränkande att visa att man är okej att operera", skriver en av Correns läsare på sociala medier.
Corren har därför besökt en arbetsplats där det redan finns.
– Just vårdpersonal är en överrepresenterad grupp när det gäller missbruk. Därför är det så viktigt att vi arbetar med det här.
Ambulanssjuksköterskan Lisa Gustavsson har nyss klivit in genom dörren till räddningstjänstens station i Åtvidaberg. Med en van rörelse tar hon fram sitt tjänstekort, blippar det och blåser mot en väggmonterad maskin. Det är ett alkotest. Medan Lisa blåser på sensorn tar enheten en bild av hennes ansikte för att försäkra sig om att det är rätt person som blåser i sensorn. Nästan genast kommer svaret på skärmen: "Godkänd."
Lisa fortsätter ut i fordonshallen där ambulansen står.
– Jag tycker att det fungerar jättebra med de här testerna. Det är viktigt för oss som arbetar här att alla blåst godkänt. Jag vill veta att min kollega är nykter och min kollega vill vara säker på att jag är nykter. På vår arbetstid kör vi både bil och vårdar patienter.
Ibland kommer det ett larm nästan direkt efter att ambulanssjuksköterskorna kommit till stationen. Då kan det hända att de behöver åka iväg direkt, men först måste alla ha blåst i alkotestet. Skulle någon missa det så larmas driftjouren och om det inte riskerar patientsäkerheten kan ambulansen kallas tillbaka till stationen.
Om man skulle blåsa rött i enheten så skickas omedelbart ett meddelande till ansvarig driftschef.
– Vi har hittills inte varit med om att det varit någon som haft problem, men har lärt oss att det finns vissa saker, som nyss spritade händer och energidrycken Nocco som den reagerar på. Då får man göra om testet bara.
Lisa Gustavsson skulle helst vilja ha tester för droger på arbetsplatsen också.
– Vi har tillgång till narkotika. Även om vi ska använda det till våra patienter och för läkemedelsjournal så ser man ju att droganvändningen ökar hos vårdpersonal.