”Du får åka hem och så får vi hoppas att vi kan ta emot dig framöver, när vi flyttat till nya lokaler”.
Det var beskedet de gav mig, uppger Susanne Lundin.
Och hon är arg.
– Jag blir upprörd över att man inte har full tillgänglighet på ett så stort sjukhus. Det här är ett talande exempel på hur man struntar i tillgänglighetsaspekten, säger hon.
För svagt takSusanne Lundin är rörelsehindrad. Under vissa perioder har hon fått kortisonbehandlingar. För att kontrollera att skelettet inte tagit skada, berättar hon, remitterades hon av sin läkare till en bentäthetsundersökning. Men när hon kom till osteoporosmottagningen på Universitetssjukhuset i Linköping visade det sig att undersökningen inte kunde genomföras. Susanne Lundin behöver lyftas ur permobilen och på mottagningen saknades liftar.
– Det fanns ingen möjlighet att köra in en golvlift under undersökningsbordet. Och enligt personalen var taket för svagt för att bära en takmonterad lift. Jag fick lämna sjukhuset med oförrättat ärende.
Susanne Lundin är mest irriterade över att det, som hon misstänker, till syvende och sist handlar om resurser.
– Det må kosta, men alla måste kunna få tillgänglighet till vården.
Utdömda lokalerClara Forthmeiier-Westerdahl är vårdenhetschef på US endokrinmedicinska mottagning dit osteoporosmottagningen hör. Hon bekräftar att det saknas liftar.
– Det beror på att våra lokaler är undermåliga och utdömda, säger hon. Man har gjort en genomgång av byggnaden och kommit fram till att det inte går att sätta liftar i taket. Och golvliftar går inte att köra in under den stora maskinen som används vid bentäthetsmätningar.
Trots det, uppger hon, är det ovanligt att undersökningen inte kan genomföras. Ofta lyckas personalen, utan hjälpmedel, lyfta patienten i rätt läge. Och i framtiden ska problemet inte behöva uppstå någon gång - ännu är ingen tidpunkt satt, men verksamheten kommer att flytta till nya lokaler.
– I dem kommer vi att ha takliftar. Bentäthetsmätningar är något som ökar hela tiden och vi måste kunna ta emot alla grupper av patienter, säger vårdenhetschefen.
Blir inte utan behandlingHon beklagar att Susanne Lundin fick åka i onödan till sjukhuset.
– Vi kunde inte riktigt veta hur hennes situation såg ut innan hon kom hit. Men att hon skickades hem innebär inte att hon blir utan behandling. Man kan göra en riskbedömning av hennes tillstånd och medicinera utifrån vad den visar. Alla som medicinerar har nödvändigtvis inte gjort en bentäthetsmätning utan via andra bedömningar blivit insatta på behandling.