I veckan lade polisen ut ett mejl från en sjuårig pojke som tackade för att polisen gjort en trafikkontroll utanför Malmslättsskolan. Pojken skrev även: "På min gata kör bilarna jätte fårt. Och det är farligt att leka där. Och jag undrar om ni kan komma och kålla att bilarna inte kör jätte fårt". Ordningspolisen Linus svarade att polisen skulle skicka en polisbil till pojkens gata och passade även på att uppmana andra personer att tipsa om platser där trafikkontroller behövs. Under några timmar strömmade svaren in.
Mycket respons
Polisens presstalesman Fredrik Kliman säger att sociala medier som Facebook är ett bra sätt att kommunicera med allmänheten.
– Det finns en anledning till det. Vi får mycket respons. Det är ju faktiskt så att hela syftet med polisens omorganisation är att vi ska komma närmare medborgarna. Vi ska agera när vi får den här typen av information.
Men hur ska ni hinna utföra kontroller på alla platser som föreslås på Facebooksidan?
– Vi kan inte garantera att vi omedelbart kommer till ett ställe. Men alla ordningspatruller i yttre tjänst har ansvar för trafiksäkerhetsarbetet. Man kan fördela arbetet på patrullerna över dagen. Sedan har vi de ordinarie trafikpoliserna. Det finns resurser att ta hand om trafikärenden som inte är akuta.
Stora vägarna
Lars-Jonney Jonsson, tillförordnad gruppchef på trafikavdelningen, säger att polisen dagligen får samtal och mejl från allmänheten som rör önskemål om trafikkontroller. Trafikpolisen har dock i första hand valt att utföra kontroller på de stora vägarna i länet, som riksvägarna och E4. När trafikpolisen gör kontroller utanför skolor och i bostadsområden sker det i första hand för att öka tryggheten.
– Vi har väldigt få olyckor utanför skolor och sker det en olycka är hastigheten låg, vilket gör att det sällan blir några allvarligare konsekvenser. För att skapa trygghet för barn och föräldrar och personal på skolorna gör vi kontroller. Men vi kan inte vara där ständigt och jämt, utan det blir stickprovskontroller, säger Lars-Jonney Jonsson och fortsätter:
– Trafikpolisens begränsade resurs lägger vi i huvudsak på huvudvägnätet. Där gör sig folk illa och där kör man för fort.
Polisen har som mål att få ner hastigheterna på de stora vägarna. Fokus ligger inte minst på att få de som kör bara lite för fort att börja köra laglydigt.
– Vi måste bli bättre på att rapportera låga hastigheter. Det är den stora massan som kör lite för fort, men den kategorin är även påverkbar. De vill följa lagen, säger Lars-Jonney Jonsson.