SJ varslar 400 fastanställda och 53 personer med tidsbergränsade anställningar om uppsägning, enligt ett pressmeddelande från tågbolaget. 237 får lämna administrationen, i första hand på huvudkontoret i Stockholm, men även i Göteborg, Malmö och Krylbo.
Dessutom stänger SJ 17 resebutiker med sammanlagt 68 fastanställda. Beslutet innebär att resebutiken i Linköping, som har fyra fastanställda och två tillsvidareanställda, stänger från och med den 31 mars. I länet berörs även sju medarbetare i Norrköping.
Efter butikernas stängning är det fortfarande möjligt att köpa biljetter via exempelvis Pressbyrån och resebyråer.
Enligt SJ:s pressmeddelande kommer tågtrafiken inte påverkas av beslutet.
Bolaget har också fattat beslut om att koncentrera all kundtjänstverksamhet till SJ Contact Center i Ånge. Därför varslas Contact Center i Tranås om nedläggning. Där finns 95 fastanställda och 17 deltidsanställda.
Enligt SJ är det förändrade köpbeteenden, där allt fler handlar sina biljetter i självbetjäningskanaler, som gör att behovet av telefonservice via Contact Center minskar. På fyra år har antalet inkommande samtal minskat med 44 procent, från 3,2 miljoner till 1,8 miljoner samtal.
– Vi säljer i dag 9 av 10 biljetter via digitala kanaler eller ombud. Försäljningen i våra butiker har också gått ner 50 procent. Vi måste anpassa vår distribution till det, säger SJ:s vd Crister Fritzson till TT.
Varslet motsvarar en femtedel av den besparing på en miljard kronor på tre år som SJ har aviserat.
Samtidigt fortsätter genomlysningen av resten av verksamheten.
– Vi kommer att titta över alla kostnader i bolaget, IT, planering, underhåll, säger Crister Fritzson.
Om det kommer att leda till ytterligare varsel längre fram vill han inte svara på.
Ytterligare en orsak till neddragningarna är att ett flertal bolag i dag slåss om resenärerna på SJ:s huvudlinjer Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.
– Vi ser en ökad konkurrens där vi måste anpassa våra kostnader, som är för höga i förhållande till våra intäkter, säger Crister Fritzson.
Samtidigt går Miljöpartiet till angrepp mot regeringen. Så här säger språkröret Åsa Romson enligt ett pressmeddelande:
"Detta är ett resultat av Alliansens misslyckade tågpolitik. SJ har gått med vinst flera år i rad, men tvingas ändå skära ner eftersom vinsten gått till Anders Borgs kassa i stället för att återinvesteras i bolaget.”
Partiets lösning är i stället att slopa SJ:s vinstutdelningskrav och ge bolaget huvudansvar för den nationella tågtrafiken.
I förra veckan avslöjade SJ att 3,5 miljarder kronor kommer att investeras i en genomgripande förnyelse och omgörning av SJ 2000-tågen. Förhoppningen är att detta ska säkra konkurrenskraften tack vare ökad punktlighet och tillförlitlighet.
Den nya organisationen ska vara på plats den första maj.