Sjödells insats räddade Markska gården från förfall

Markska gården på Hunnebergsgatan 22 är den enda typiska traditionella handelsgård som finns kvar i Linköping. Fastigheten hade ett utsökt affärsläge vid Hunnebergsgatan, som långt in på 1900-talet var infartsvägen till Linköping från nordväst.

Handlaren C A Kindwall fick i januari 1857 byggnadslov för att på Hunnebergsgatan 20 uppföra det som idag utgör Linköping enda bevarade traditionella handelsgård. Gården kallas för Markska gården eftersom familjen Marks von Würtenberg ägde den mellan 1873 och 1910.

Handlaren C A Kindwall fick i januari 1857 byggnadslov för att på Hunnebergsgatan 20 uppföra det som idag utgör Linköping enda bevarade traditionella handelsgård. Gården kallas för Markska gården eftersom familjen Marks von Würtenberg ägde den mellan 1873 och 1910.

Foto: Gunnar Elfström

Linköping2024-12-14 13:00

Vår stad

Gården stod inflyttningsklar hösten 1857. Byggherre var handlaren Carl August Kindwall, som öppnade sin handelsbod i bottenvåningens mittersta del. Bakom den lokalen fanns en kammare med bodbetjäntens sovplats. Gathuset hade ursprungligen sammanlagt fem lägenheter samt två gavelrum på vinden.

I den kringbyggda gården fanns alla de utrymmen som behövdes i en handelsgård under självhushållets tid. Vid sidan om förrådsutrymmen innebar det stall, ladugård och svinstia liksom tvättstuga och mangelbod. Mitt på gården fanns ett brunnshus där vattnet vindades upp med en järnkätting. 

undefined
Den stensatta gården kantas av ursprungliga uthusräckor som vid sidan av två mindre bostäder bland annat inrymde förrådsutrymmen, ladugård och torrdass. Där trädet står var platsen för en brunn.

I gårdsbyggnaderna fanns även två mindre, enklare bostäder. I längorna fanns vidare två torrdass, ett lite finare med ett fönster mot söder för gathusets innevånare och ett trångt och mörkt för tjänstefolk och boende i gårdshuset. Dessutom hade varje hushåll en vedbod och två vindskontor.

undefined
Vid det sena 1970-talets upprustning var Curt Sjödell mån om att längorna skulle få behålla sin ursprungliga färgsättning i ockragult och rött.

Redan sommaren 1861 sålde Kindwall gården till handlaren Sven Axel Wettermark. Efter det att den sistnämnde avlidit vintern 1873 blev butiken en filial till handlaren J P Holmbergs välrenommerade butik på Storgatan 39.

 Efter Wettermarks bortgång 1873 köptes fastigheten av friherren Teodor Marks von Würtenberg, som just lämnat sin aktiva militära tjänst. Tillsammans med sin hustru Klara hade han fyra barn.

Familjen bodde en trappa upp i en våning med sex rum och kök. När barnen flugit flyttade föräldrarna och Matilda upp i frontespisvåningen. Familjens äldste son, Erik, var jurist och blev först justitieminister och sedan utrikesminister. Vid inflyttningen städslade paret den då 29-åriga pigan Matilda Eriksson, som troget var i deras tjänst, för att efter Klaras död arbeta hos en av döttrarna.

Under den Markska tiden i gården byggdes vattenledningarna ut i Linköping varvid brunnen ersattes men en vattenpost på gården. Där brunnen tidigare stått planterades ett träd.

1956 köpte Linköpings stad fastigheten med det uttalade motivet att byggnaden skulle bevaras. Tyvärr eftersattes underhållet varför byggnaden på 1970-talet var rivningshotad.

undefined
Revisorn Curt Sjödell rustade i slutet av 1970-talet Markska gården. Förutom bostad för sin familj inredde han i en av uthuslängorna även ett galleri där bland annat Olle Nordbergs konst visades. Foto från 1981.

1977 köpte revisorn Curt Sjödell byggnaderna för en krona och lät tillsammans med Arneks reklambyrå rusta gården efter linköpingsarkitekten Peter Fribergs ritningar. Bagarstugan blev kök och i den södra längan öppnades Sjödells galleri. Gathusets bottenvåning kontoriserades.

Tack Bo Peter Persson, Stadsarkivet

Källa R Marks von Würtenberg: Min barndoms Linköping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!