Sista vilan under Hospitalstorget

Här ligger en kvinna – eller är det en man? – som dog på 1200-talet, eller kanske senare. Rik eller fattig, sjuk eller frisk? Många frågor, och än är svaren få. På söndag, Arkeologidagen, visas just den här Linköpingsbons sista viloplats under Hospitalstorget.

Vem är det? Man eller kvinna? Från klostertid eller hospital? Vidare analyser kan ge svar.

Vem är det? Man eller kvinna? Från klostertid eller hospital? Vidare analyser kan ge svar.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-08-27 16:00

Videon är inte längre tillgänglig

Arkeologerna har hittat 17 gravar vid den här utgrävningen. En del är från klostertiden, andra kan vara från hospitalstiden.

Den här graven, med den ganska korta och unga individen som ligger med armarna i kors över bröstet, hör sannolikt till klostertiden.

– Ja, den ligger inte i öst-västlig riktning, utan snarare parallellt med klosterkyrkan, berättar Emma Karlsson som är arkeolog på Östergötlands museum.

– Det tyder på att den fanns här när graven grävdes.

Redan 2010, när fjärrvärmerör lades ner, hittade arkeologerna gravar som kunde dateras till klostertid. De fanns både vid det långa huset längs torgets västra sida och under Nygatan. Det var för övrigt de första påtagliga bevisen på att klostret legat just här.

C14-analys

Nu ska några av skeletten i gravarna dateras med C14-analys. Osteologer som är specialiserade på ben kan också bidra med en massa information om skeletten, kön, ålder, vissa sjukdomar och liknande.

Kvinnan som skänkte en massa pengar till klostret och valde att bli begravd här hos franciskanerna, Botildis i Vimarka – hittar ni henne?

– Nej. Hon fick säkert sin gravplats inne i kyrkan och där skulle den bara kunna identifieras om den var orörd och alla gravstenar fanns kvar, säger Emma Karlsson. I den här kyrkan har gravar hamnat på gravar, det var en populär gravplats.

– Byggmaterial har tagits härifrån, golvet har lagts om ett par gånger och kyrkan har brunnit två gånger. Det finns inte mycket kvar av den.

Stora byggprojekt

Emma Karlsson tror att det mesta av materialet från den forna klosterkyrkan finns inbyggt i Linköpings slott.

– Både Gustav Vasa och Johan III genomförde stora byggprojekt där efter reformationen. Att sten togs från klostret skulle kunna förklara att byggnaderna försvann så snabbt. Inte ett spår finns kvar på de äldsta kartorna från 1600-talet.

Om en månad, 29 september, hålls den första föreläsningen av fyra om Hospitalstorget på Östergötlands museum. Arkeolog Göran Tagesson berättar om konventets betydelse för staden. Två veckor senare är det dags för nästa föredrag då Emma Karlsson berättar om utgrävningarna.

Under Hospitalstorget Arkeologidagen

2015 återfanns klostret som grundades 1287 i samband med biskop Bengts testamente.

1287 anses också vara året då staden Linköping grundades.

I samband med reformationen på 1500-talet stängdes klostret och hospitalet grundades. Det stängdes 1777.

Klosterplatsen glömdes snabbt. 1733 angav biskop Rhyzelius att klostret legat norr om domkyrkan.

28 augusti genomförs tre guidningar på Hospitalstorget kl 11, 12 och 13, de sista visningarna av utgrävningarna. .

I Tollstadsgården i Västra Tollstad i Ödeshög berättar Hans Browall om Eriktorpskatten, en av Sveriges största funna guldskatter.

Norrköpings stadsmuseum har öppet hela dagen med föredrag, kreativ verkstad och fyndvisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om