Simskola bara för tjejer ska ge trygg träningsmiljö

I år anordnas för första gången en simskola på Glyttingebadet som riktar sig bara till tjejer.

Rukaeih, 9, Riyaan, 11, och Mariam, 8, är glada att de får lära sig simma bättre. Mariam tycker att det är lite svårt att simma i den djupa bassängen och Riyaan har lärt sig att inte vara rädd för att försöka och be om hjälp. Rukaeih tycker att det är roligt att bada och leka lekar.

Rukaeih, 9, Riyaan, 11, och Mariam, 8, är glada att de får lära sig simma bättre. Mariam tycker att det är lite svårt att simma i den djupa bassängen och Riyaan har lärt sig att inte vara rädd för att försöka och be om hjälp. Rukaeih tycker att det är roligt att bada och leka lekar.

Foto: Emilia Rosén

Linköping2021-07-11 17:00

Simskolan är en del av KFUM Bollihops arbete med att främja idrott bland tjejer och mammor i Ryd, Skäggetorp och Berga, och har mötts av stort intresse.

– Vi ser ett stort glapp i föreningslivet, att man inte når ut till tjejer och mammor, särskilt i de här områdena. När det gäller just simning är det väldigt många av våra tjejer som inte är godkända i skolan, berättar Sahar Khalili, projektledare på KFUM Bollihop.

Intresset för simundervisning har växt fram i samband med föreningens andra aktiviteter.

– Vi håller egentligen på med andra sporter som fotboll, futsal och basket, men under de fem år vi har hållit ihop har vi märkt att simning varit något som efterfrågats, fortsätter Sahar.

undefined
KFUM Bollihop driver simskola för tjejer. Med hjälp av simlärarna Anna Oscarsson och Lena Årebro från LASS lär sig några av tjejerna crawl.

Simkunnighet är en bristvara hos många som bor i områdena där KFUM Bollihop verkar. Det kan ha flera olika orsaker, bland annat bristande tillgång till badmiljö, höga kostnader för simskola, långa transportsträckor och stora familjer. Många har begränsad erfarenhet av vatten, något som undervisningen anpassas efter.

– Mycket handlar om att de ska bli trygga i vattnet. I vår vanliga simskola vill vi att barnen ska lära sig simma tekniskt rätt, men här handlar det mer om hur de ska klara sig i vattnet. Om det är helt korrekt eller inte spelar ingen större roll, säger Beatrice Sjölund, klubbchef på LASS, som står för simundervisningen.

undefined
Många av mammorna är tacksamma för initiativet. Fler tjejer vågar komma dit än till en vanlig simskola, menar de. Att de själva får lära sig mer om hur de kan hjälpa sina barn till ett tryggt badande betyder också mycket. "Det finns mycket vatten i Sverige och det blir ingen sommar för barnen utan bad", säger Sahar, en av mammorna.

Aktivitetsledaren Farhiya Abdirahman, som själv är mamma, tror att konstellationen mamma-dotter är en stor del i varför simskolan har blivit så populär. Tjejerna känner varandra och har roligt ihop, men det betyder också mycket för mammorna.

– Det är en chans för oss att komma hemifrån och göra något tillsammans. Och för många är det en trygghet att det bara är tjejer och kvinnor där, förklarar Farhiya. 

Istället för att bara titta på får mammorna lära sig om livräddning och vattentrygghet, så att de kan bada säkert med sina barn. Men många mammor skulle också vilja gå i simskola själva, något som är på gång.

– Det kommer faktiskt i höst. Behovet och intresset är väldigt stort så det blir nog fullbokat snabbt, säger Sahar. 

undefined
Några av alla de inblandade i projektet: (från vänster) Farhiya Abdirahman - Aktivitetsledare KFUM Bollihop, Beatrice Sjölund - Klubbchef LASS, Nathanael Kellgren - Siminstruktör LASS, Tyra Hammar - Siminstruktör LASS, Ella Karlsson - Projektledare KFUM Linköping Bollihop, Sahar Khalili - Projektledare KFUM Bollihop, Yasameen Alqutbi - Aktivitetsledare KFUM Bollihop, Anna Oscarsson - Siminstruktör LASS, Lena Årebo - Siminstruktör LASS

Att få till en simskola var inte helt enkelt, men genom ett samarbete med LASS, RF – SISU och Glyttingebadets vänner gick det till slut.

– Utan dem hade vi aldrig kunnat genomföra det här. Och tack vare det ekonomiska stödet kan vi ha en väldigt låg avgift för deltagarna, så att fler kan vara med, berättar Sahar.

Karta: Glyttingebadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!