Simhallsförslaget har kapsejsat ­– för dyrt

Linköpings nya simhall skulle bli ett landmärke och vara en karaktärsbyggnad. Men nästan precis ett år efter att det vinnande arkitektförslaget presenterades så sjönk förslaget som en sten.

Nej, det blir ingen Vågen i Linköping. Det vinnande arkitektförslaget visade sig i sista minuten bli för dyrt.

Nej, det blir ingen Vågen i Linköping. Det vinnande arkitektförslaget visade sig i sista minuten bli för dyrt.

Foto: Ilustration: 3xn

Linköping2018-02-13 07:00

Det blir ingen Vågen i Linköping. Den danska arkitektfirman 3XNs vinnande bidrag visar sig bli för dyrt att bygga. Exakt hur mycket dyrare än de runt 760 miljoner kronor som fullmäktige beslutat om, vill ingen säga. Men en inte alltför vågad gissning är att det nog inte rör sig om några enstaka miljoner, utan snarare ett par hundra miljoner.

Enligt Elias Aguirre (S) kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, blir det Lejonfastigheter som tillsammans med samarbetspartnern och entreprenören, NCC nu ska försöka rita en alternativ byggnad. En byggnad som ryms inom kostnadskalkylen och som ska innehålla allt det som redan bestämts i funktionsprogrammet, däribland både 50-metersbassäng och avskild hoppbassäng.

Problemet är att det måste gå rätt snabbt om tidsplanen ska hållas, det vill säga att en simhall ska stå färdig 2021. Det är nämligen fortfarande ambitionen, enligt Elias Aguirre.

– Att det blir mindre förseningar i så här stora projekt det är inte ovanligt, det inser nog de flesta. Det vi med säkerhet kan säga är att Linköping behöver en ny simhall. Att vänta med det här onödigt länge är inget som vi är intresserade av.

Finns det inte en risk för att ett förslag nu hastas fram just för att ni vill hålla tidsplanen?

– Ska vi ta ett beslut i den här storleken så måste det vara på ett underlag som är godtagbart både vad gäller det arkitektoniska och det innehållsmässiga. Jag bedömer inte att det är en stor risk att vi skulle hasta fram något i det här läget.

Var det helt omöjligt att lägga in mer pengar i kalkylen?

– Vi måste hålla oss till en rimlig nivå. I de ramar vi har beslutat om så ligger priset per kvadratmeter ungefär på samma nivå som i nya anläggningar på andra ställen i Sverige. Mycket över det klarar vi inte, säger Elias Aguirre.

Är du besviken?

– Nja, jag tycker det känns ganska naturligt i så här stora projekt att man får ta ett halvt steg tillbaka och göra om och göra rätt.

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden känner sig inte lika positivt inställd.

– Nej, vi är tillbaka på ruta ett, konstaterar han.

Demiroks farhåga är att simhallen blir en ny valfråga – framförallt för S – och att det därför blir extra viktigt att komma med ett förslag snabbt.

– Jag hoppas verkligen att vi inte hastar fram något nu som vi kommer att få ångra i femtio år.

Utseende eller funktion i en ny simhall är väl inget som någon vill tvingas att välja mellan. Kommunalråden Aguirre och Demirok – som inte är överens om så mycket – har i alla fall samsyn i frågan om att en central placerad simhall måste ha vissa arkitektoniska kvalitéer.

Just utseendefrågan hade inte varit lika viktig om simhallen hade placerats på Stångebro, medger Elias Aguirre.

Vem som slutligen kommer att bygga simhallen är inte klart. I det avtal som Lejonfastigheter har med NCC kan Lejonfastigheter välja vilket byggföretag man vill för själva byggnationen. Däremot kan NCC inte neka att bygga, om det är vad Lejonfastigheter kräver.

Frågan är dock om det är realistiskt att tro att något annat företag än just NCC blir den som till slut bygger det här "landmärket". Byte av entreprenör skulle av allt att döma kräva en ny upphandling, och sådana är inte gjorda i en handvändning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!