Under sommaren har det förekommit sexuella trakasserier vid Linköping mejeri, som drivs av Arla. En chaufför vid ett åkeri har bland annat sagt olämpliga sexuella saker om två kvinnliga medarbetare. Senast pratade chauffören med en manlig kylarbetare vid mejeriet.
– Det började med att han ville ha ett nummer till en av de kvinnliga anställda. Jag försökte skämta bort det men han fortsatte. Han sa att hon behöver bli knullad av en riktig man, säger kylarbetaren.
Kylarbetaren reagerade då starkt och sade till både chauffören och sin chef.
– Det var en jättetråkig händelse. En inhyrd chaufför sade ord som jag inte ens vill uttala, saker som inte ska uttryckas på en arbetsplats eller över huvud taget. När arbetsledaren fick reda på det så informerades chauffören om att det inte är okej, säger Erik Bratthall, presschef för Arla Sverige.
När åkeriet som chauffören var anställd vid fick reda på anklagelserna så stängdes han av från att leverera till Arla.
– Från åkeriets sida har vi tagit vårt ansvar och omedelbart från det vi fick kännedom om detta inlett en internutredning i samarbete med mejeriet. I väntan på utfallet av denna utredning har vi som en försiktighetsåtgärd valt att stänga av chauffören för arbete på mejeriets område, säger åkeriets hr-ansvarige i ett mail.
Chauffören bestrider påståendena om sexuella trakasserier. Händelsen har av olika anledningar inte polisanmälts.
Kyllagerarbetaren tycker nu att ledningen på Arla inte har tagit tillräckligt bra tag i saken.
– Det här uppmärksammas inte. Jag ringde till arbetsmiljöombudet och frågade vad som görs och han visste inte ens om det, det är en rejäl brist. Det får inte gå till så, säger han.
Arla menar däremot att de hanterat saken på rätt sätt. Att fack och lokala skyddsombud informerats av platschefen, om än "med en fördröjning", alltså när de var tillbaka från semestern.
– Om det har varit tyst så är det på grund av omsorg mot den drabbade. Så fort något händer så agerar vi, vi har följt alla rutiner. Vi tar inte lätt på det här, säger Erik Bratthall.
Ledningen på Arla har stöttat den drabbade kvinnan genom samtal. Men enligt kylarbetaren har det inte gjorts nog.
– Så fort som möjligt borde det ha arrangerats ett möte där fack och ledning var närvarande. För att synliggöra det här, prata om vad som hänt och motverka att det händer igen, säger han.
– Ord står mot ord nu, men vi har ingen anledning att misstro kvinnan, säger Erik Bratthall.