Östra Tornby. En snöig parkering mitt i industriområdet. Dörren i en garageport leder in till en näst intill tom lagerlokal. Det kan vara svårt att tro, men snart kommer ett nytt företag öppna upp här. Verksamheten de ska ägna sig åt: återbruk av byggvaror.
– Vi kommer att samla in byggvaror från projekt runtom i länet. Det kan vara sånt som man demonterar när man ska riva eller bygga om, produkter som fortfarande går att använda, säger Anna Fredriksson.
Hon är platschef på Bygghubben – ett nystartat företag som ägs gemensamt av sex östgötska firmor inom byggsektorn.
– De är ju i vanliga fall konkurrenter om jobb och sådär, men nu har de tänkt att vi måste göra nånting tillsammans för att minska på det här kastandet.
Idén om ett gemensamt bolag för återbruk av byggvaror har sin grund i ett EU-projekt. De första diskussionerna inleddes våren 2022, och nu har planerna slutligen realiserats.
Både privatpersoner och firmor ska kunna handla i den här "secondhand-byggvaruhandeln".
– Eftersom jag är själv kommer vi inte kunna ha öppettider hela dagarna, jag tänker att vi kanske har öppet nån eftermiddag i veckan för folk som vill komma hit. Men sen finns ju allting på nätet, så det blir som en webbutik. Man går in, ser vad man vill ha, och bestämmer en tid när man kommer hit och hämtar.
Varorna som företaget ska sälja kan vara sådant som toalettstolar, innerdörrar, fönster eller torkskåp.
Hur mycket varor hämtar ni in på en månad?
– Än så länge har det inte varit så jättemycket, det börjar komma igång först nu.
Hur kan ni garantera kvaliteten när ni säljer varor som redan använts?
– Dels är det erfarenhet av vad är det för grejer som går att använda igen. Sen ser man ju skicket på dem naturligtvis, och det är noga att jag förklarar i annonserna hur skicket är så att man har rätt förväntansbild när man köper nånting.
Finns det inte en risk att det man bygger med använda varor får en kortare livslängd – att en byggnad som annars kunnat stå i 50 år bara kan stå i 25 år, exempelvis?
– Å andra sidan, om den stod i 50 år första gången så stod den ju i 75 år för att man använde materialet igen.
Fredriksson påpekar också att det man kommer sälja sällan är den sortens varor som slits på ett sätt som gör att en hel byggnad behöver rivas.
– Och den största anledningen till att man river byggnader idag är för att man ska ha nåt annat på den platsen.
Invigningen av butiken sker den 24 januari.