Simhallsbygget i Linköping har kantats av konflikter mellan Serneke och kommunen, något vi berättade om i en artikel redan förra hösten.
Konflikterna handlar bland annat om att Serneke kräver kommunen på över 50 miljoner kronor extra, utöver anbudssumman på 820 miljoner. Serneke hävdar att det tillkommit arbeten som inte gick att förvänta sig utifrån anbudsunderlaget. Bland annat blev pålningen dyrare och mer tidsödande än väntat, hävdar Serneke.
Linköpings kommun har – bortsett från några mindre poster – motsatt sig kraven, och de ekonomiska tvisterna lär inte avgöras förrän hallen är färdigbyggd.
Även när det gäller datumet som simhallen ska stå klar är parterna oeniga. I kontraktet står det att simhallen ska slutbesiktas 30 juni 2022, och det är det datumet som kommunen fortfarande är inställd på. Då skulle hallen kunna lämnas över till kommunen i augusti och Medley öppna den lite senare på hösten.
Men Sernekes regionchef Anders Johansson säger att det inte kommer att bli så:
– Oavsett vem som har rätt och fel i våra meningsskiljaktigheter så vill jag att Linköpingsborna ska ha rätt förväntningar. Simhallen kommer inte att vara klar för besiktning i slutet av juni, så är det bara. Det har vi aviserat sedan februari 2020 i våra tidsplaner, som vi fortlöpande lämnar till kommunen. Som det ser ut nu blir det besiktning i slutet av september.
Kommunens projektchef Christian Dahlén har en annan bild.
– Vår bedömning är att det fortfarande är möjligt att få simhallen klar i tid och det är Sernekes skyldighet att vidta de åtgärder som krävs. Normal praxis hade varit att Serneke skickat en skriftlig underrättelse till beställaren och meddelat vilka åtgärder de borde vidta för att klara sluttiden, säger han.
Om bygget blir försenat kan Serneke enligt kontraktet tvingas betala drygt 4 miljoner kronor i vite per påbörjad vecka – om företaget inte kan visa att förseningarna har orsakats av kommunen.
Hur det än blir så kommer inte Linköpingsborna att stå utan simhall. Den gamla hallen kommer att vara öppen tills den nya är klar.
Serneke har på senare tid varit inblandat i en rad konflikter som delvis liknar den i Linköping, bland annat med Partille kommun och Upplandsbro-Hus. Sundbybergs stad beslutade tidigare i höst att avbryta samarbetet med Serneke och säga upp kontraktet på planerade infrastrukturprojekt.