SERIE: Bästa maten vid fasta

Matintresset är enormt, men vi väljer olika mat av olika skäl. Många tar ställning utifrån övertygelse, olika teorier, dieter och religioner. I den här serien presenterar vi några som har gjort sitt val.

Sött. Adnan Abbas visar bakverken som många köper under ramadan.

Sött. Adnan Abbas visar bakverken som många köper under ramadan.

Foto: Frida Glenning Ströberg

LINKÖPING2017-06-23 16:00

Innehållsförteckningarna är tydliga, vilket gör det lätt att undvika griskött. Hans favoritgrönsak, portulak, har börjat dyka upp i flera affärer.

– Det är lätt att äta det man vill som muslim i Sverige, säger Sami Jawad.

Sami Jawad har alltid gillat mat. Innan han fick anställning på Salam Livs i Linköping, arbetade han som kockbiträde i Småland. Han visar mig entusiastiskt runt i butikens välfyllda grönsaksavdelning. Caroselli är som gurka. Portulak liknar sallad, men tillagas som spenat. Först för ett år sedan dök grönsaken, som bland annat odlas i Irak, upp i Sverige. Nu har Sami sett det på flera ställen.

– Jag är glad. Jag har saknat grönsaken i åtta år!

Sami är en av sju i personalen som just nu fastar. Ramadan, den största muslimska högtiden och del av det som brukar kallas för islams fem pelare, pågår under en månads tid. Sami och miljoner andra muslimer runt om i världen väljer att avstå från mat och dryck under de ljusa timmarna. Här i Sverige blir det i snitt runt 20 timmars fastande per dag.

– Det är lätt att känna sig motiverad, det är Guds vilja. Och man vänjer sig, säger Sami.

Vid mörkrets inbrott brukar Sami och hans fru först äta dadlar, därefter varm linsoppa och sedan någon kötträtt.

– Soppan värmer gott i magen, och man blir mätt i ett lugnt tempo. Vissa går upp i vikt under ramadan, men då gör de fel och kastar i sig när de får äta. Själv har jag gått ned 7 kilo på en månad, berättar Sami, som gärna ser att fastan skulle vara lite längre, eftersom han vill gå ner ännu några kilo.

Ramadan avslutas med festen som bryter fastan, Eid al Fitr, som i år infaller 25 juni. Då lagar Sami och hans familj Quzi, en lammrätt med ris. En annan av Samis favoriter, en sorts irakisk variant på pyttipanna, är friterad potatis, stekt kött med valfri kryddning som bakas under ett täcke av ägg i ugnen. Sami scrollar på mobilen och visar mig recepten.

Blir du inte hungrig av att titta på all mat?

– Nej, jag åt ju just, säger Sami och syftar på nattens måltid för 12 timmar sedan...

Adnan Abbas arbetar även han i butiken, men till skillnad från Sami så fastar han inte.

Vad handlar människor mycket av nu under ramadan?

– Det blir mycket kött och bakverk, som vi köper in från Stockholm och Göteborg. Det går åt mycket dadlar också.

I Adnans hemland Irak finns över 400 olika sorters dadlar. Han minns när han var liten pojke och såg några märkliga åsnor under ett dadelträd i sin hage.

– På marken låg fallfrukten och jäste efter en regnskur. Det blev som sprit. Åsnorna såg väldigt glada ut!

Lammlägg på Mellanösterns vis (Quzi)

3 st lammlägg

2-3 gula lökar

4 vitlöksklyftor

4 st lagerblad

15 st svartpepparkorn

2 kanelstänger

3 st köttbuljongtärningar

4 msk dadelsirap eller 6 st torkade katrinplommon (kan uteslutas)

1 tsk kardemumma

2 tsk vitpeppar

8 tsk svartpeppar

2 tsk kanel

1 tsk muskot

2 tsk ingefära

4 tsk kryddnejlika

1 msk paprika- eller chilipulver

1 tsk gurkmeja

1 tsk korianderpulver

Ca 1,5 liter hett vatten

Bryn lammläggen tills de får en fin stekyta. Skär löken i klyftor och stek dem i en stor gryta tills de får lite färg. Tillsätt vitlöksklyftorna. Tillsätt lammlegg och alla kryddor. Droppa i dadelsirap eller katrinplommon. Häll över hett vatten, det ska precis täcka köttet. Koka upp och låt puttra. Låt köttet koka långsamt under lock tills det är helt mört, ca 2-3 timmar. Servera med ris, grönsaker och mandlar.

Recept: Zeinaskitchen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!