18 fall av den afrikanska svinpesten har hittills bekräftats i den västmanländska kommunen Fagersta. Ett område på uppemot 1 000 kvadratkilometer har försetts med skarpa restriktioner för att bromsa utbrottet.
Nu kräver Centerpartiet i Linköping, genom gruppledaren Lars Vikinge, att de styrande partierna i Linköping ska agera. Under torsdagen anmälde C-politikern ett antal frågor, till kommunfullmäktiges sammanträde den 26 september, som han vill ha svar på.
Finns det stängsel runt kommunens alla avfallsanläggningar och hur beredskapen för utbrott ser ut?
– Arbetshypotesen i Fagersta är att vildsvin har tagit sig in på en kommunal avfallsanläggning och ätit smittat kött, och då är det fullt rimligt att ställa sig frågan om något sånt även kan hända i Linköping. Hittills har jag inte hört något om det här från styrets sida. Vi har bara utgått ifrån att det finns rejäla stängsel- och säkerhetsanordningar kring avfallsanläggningarna – och att det finns en beredskap. Östergötland och Linköping är ett grisdistrikt, ett utbrott här skulle få långt värre konsekvenser än i Fagersta, säger Lars Vikinge.
Men hur stor är egentligen risken för utbrott i/spridning till Linköping?
– Innan utbrottet inträffade fanns det nästan ingen sannolikhet alls, nu är det nog ganska sannolikt att det blir fler utbrott. I Linköping har vi också en väldigt stor vildsvinspopulation.
Men vad bör kommunledningen göra?
– En sak är att säkerställa stängel runt avfallsanläggningarna men också rutinerna för samverkan, vid ett eventuellt utbrott, med de statliga myndigheterna, säger Lars Vikinge.
När vi når kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) har hon ännu inte nåtts av Centerns frågor.
– Jag har för egen del inte startat något sånt arbete men jag kan tänka mig att frågan ligger på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Jag räknar också med att länsstyrelsen med flera, de som har det största ansvaret, återkommer till kommunen i de här frågorna, säger hon och fortsätter:
– Det är såklart med oro vi får följa utbrottet men jag har inte kunskapen att bedöma hur stor risken är att det sprider sig hit.
Hon är inte förvånad över att C väljer att lyfta frågan.
– Det verkar vara något som de vill profilera sig i. Nu ska vi ta tid på oss och undersöka frågorna så återkommer vi när vi fått ta del av den kunskap som våra tjänstepersoner sitter på, säger Kristina Edlund.