Det är en mycket ovanlig fågelvår i Sverige – och i Östergötland. När Per Törnquist tog en promenad i Trädgårdsföreningen i centrala Linköping under onsdagen fick han se en svartvit flugsnappare, en art som normalt sett dyker upp i Sverige först i månadsskiftet april-maj.
De allra tidigaste fynden brukar göras kring 20 april.
– Oerhört överraskande. Jag var tvungen att titta en extra gång så jag verkligen såg rätt, säger Per Törnquist.
Svartvit flugsnappare är en tropikflyttare, alltså en art som flyttar ända från Afrika och hit. Tropikflyttarna är vanligtvis mycket datumtrogna och det är sällan det förekommer några stora variationer i vilken tid de anländer till Sverige.
Nu handlar det om flera veckor vilket är uppseendeväckande.
– Skrämmande och bara toppen på ett isberg. Jag vill inte ens tänka på vad som händer i framtiden, säger Per Törnquist med anledning av det allt varmare klimatet som säkerligen kommer medföra stora förändringar i hur fåglar flyttar.
Att flera arter dyker upp rekordtidigt i Sverige just den här våren kan bero på en mycket varm period i Centraleuropa som gjort att flyttningen norrut gått snabbt för många fåglar. I Östergötland sjunger exempelvis lövsångare för fullt på flera platser – den stora mängden lövsångare kommer normalt sett till Sverige först i maj.