Nordamerikanska gäster får fågelskådarna euforiska

Två änder från Nordamerika har fått Linköpings fågelskådare att gå i spinn de senaste dagarna. "Det är helt sensationellt bra just nu", säger fågelklubbens ordförande Olof Hjelm.

Amerikansk bläsand har inte setts på 22 år i Linköping. Men i veckan var det dags.

Amerikansk bläsand har inte setts på 22 år i Linköping. Men i veckan var det dags.

Foto: Mostphotos

Linköping2024-04-28 14:07

Det kokar med fåglar i Svartåmynningens naturreservat utanför Linköping. Det höga vattenståndet i Roxen gör att många änder samlats på de översvämmade strandängarna. 

– Det är mängder med fåglar, bättre än på väldigt många år. Framför allt vid Nybro och sommarstugeområdet kan man se stora antal änder på nära håll, säger Olof Hjelm.

undefined
Amerikansk kricka är sedd i Kungsbro, norr om Bergs samhälle.

Bland massorna finns också en del riktiga sällsyntheter. Redan i onsdags hittades en amerikansk bläsand, en art som inte setts på 22 år i Linköpings kommun. Fågelskådaren Erik Widuss upptäckte fågeln från plattformen i Nybro och bläsanden är fortfarande kvar. 

Några dagar senare, i lördags, hittades en amerikansk kricka i Kungsbro, strax norr om Bergs samhälle. Även om den inte är lika sällsynt som bläsanden var det fem år sedan den sågs senast i Linköping.

– Det här är änder som troligen är på väg norrut och som valt att stanna här för att det är så extremt bra förutsättningar för tillfället, säger Olof Hjelm.

Kanske kan det bli ännu bättre. På söndagseftermiddagen kom uppgifter om att en gulkindad kricka setts från Sättunas plattform. Det är en extremt sällsynt art som aldrig tidigare setts i Östergötland och som bara är rapporterad ett fåtal gånger i Sverige.

– Jag är på väg att leta efter den just nu, säger Olof Hjelm när han pratar med Corren.

Ett litet orosmoln finns dock. Det höga vattenståndet gör det ogynnsamt för vadare som snart ska börja häcka. Exempelvis kommer den hotade rödspoven att få svårt att hitta boplatser.

– Ja, det är inte optimalt. Vattnen får gärna börja sjunka undan nu, säger Olof Hjelm.

undefined
Halsbandsflugsnappare är sedd i Björsäter.

Även utanför Svartåmynningens naturreservat händer det roliga saker. På söndagsmorgonen spanade Viktor Petersson ut i sin trädgård i Björsäter och fick se en vacker halsbandsflugsnappare. Det är en art som normalt finns i sydöstra Europa men som expanderar norrut. Den är aldrig tidigare sedd i Åtvidabergs kommun och i Linköping finns bara två fynd totalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!