Senaste om ungdomsrånen: Misstänkta rånare släppta

De tre personer som anhölls i helgen misstänkta för grovt rån i Tannefors har släppts. "De har ingen koppling till rånen i Ryd", berättar förundersökningsledaren.

I nuläget är ingen person frihetsberövad misstänkt för något av höstens rån i Linköping.

I nuläget är ingen person frihetsberövad misstänkt för något av höstens rån i Linköping.

Foto: Julia Djerf/TT

Linköping2020-10-05 14:34

Strax efter midnatt natten till söndagen ryckte flera polispatruller ut till Nya Tanneforsvägen i Linköping efter att två kvinnor i 20-årsåldern rånats på telefoner och kontanter. Snart kunde tre män i samma ålder gripas misstänkta för rånet och samma natt anhölls de också av åklagare. Efter förhör sattes de tre misstänkta gärningsmännen på fri fot söndag eftermiddag, men enligt polisen kvarstår fortfarande misstankarna. Innan vidare beslut av åklagare i det aktuella fallet ska ett kompletterande förhör hållas med ett vittne. Samtidigt fortgår utredningarna gällande flera rån i Linköping de senaste veckorna. Therese Aldén är förundersökningsledare.

– Jag har inte så mycket nytt att gå ut med när det kommer till de tidigare rånen. Vi arbetar på med nya förhör i avvaktan på att vi ska få svar på olika spår som vi har skickat iväg, svarar hon kort i ett mail.

De senaste veckorna har flertalet våldsamma rån inträffat i Linköping – i Lambohov, i närheten av Linköpings universitet, i Ryd, Ekholmen och nu senast i Tannefors. Polisen har hela tiden arbetet efter att det kan finnas kopplingar mellan åtminstone ett par av fallen då det finns likheter genom tidpunkter, platser och tillvägagångssätt.

– Men de tre personer som greps i helgen har dock ingen koppling till rånen i Ryd, meddelar Therese Aldén utan att närmare gå in på varför den slutsatsen har gjorts.

Hittills i år har närmare 50 rån, där personer under 17 år har varit inblandade på något sätt, anmälts till polisen. Det är en ökning med 43% sen 2019. Med anledning av höstens rånvåg har Linköpings kommun sen i fredags gått upp i stabsläge för att tillsammans med polisen öka närvaron i stadsdelen Ryd.

– Vi prioriterar att finnas på plats i Ryd så mycket vi bara kan med de resurser vi har, men vi jobbar samtidigt brett för att försöka stoppa den här utvecklingen, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

Han uppmanar också allmänhet att inte tveka när det gäller att ta kontakt med polisen om man tror sig ha sett något misstänkt i något av de utsatta områdena som möjligen kan sättas i relation till den senaste tidens händelser.

Linköpings kommuns extra insatser i Ryd, genom fältverksamhet och den frivilliga resursgruppen FRG, ska till att börja med fortgå veckan ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!