Omkring klockan 21.45 på tisdagen fick räddningstjänsten larm om att det brann i två personbilar av märket Volvo på en parkeringsplats på Prästbolsgatan i Berga. Det brann med öppna lågor och det fanns andra bilar i närheten. Räddningstjänsten uppgav att det var 50 meter till närmaste byggnad.
– Ett vittne har sett en eller flera personer springa från platsen, men vi har inte gripit någon, sade vakthavande polisbefäl, Christer Wiktorsson.
Branden på Prästbolsgatan var bara den senaste i en nu tämligen lång rad av liknande händelser i Linköping. Sedan den 11 oktober har räddningstjänsten ryckt ut på fem bilbränder i Skäggetorp, Ryd och Berga. Sammanlagt fjorton personbilar har helt eller delvis förstörts.
Polisen misstänker att bränderna har varit anlagda och har upprättat anmälningar om skadegörelse. Ännu så länge har ingen person gripits.
– Jag förstår att allmänheten blir bekymrad. Det är stora värden som går till spillo och det skapar otrygghet. De boende i ett drabbat område mår naturligtvis dåligt av det här, säger polisens presstalesman, Thomas Agnevik.
Att anlägga en brand i en bil är inte svårt. Och det går snabbt. Bevis i form av dna eller fingeravtryck tenderar att gå upp i rök.
– Det är gjort på några sekunder att anlägga en bilbrand. Det är väldigt svårt att skydda sig mot det här och det är svårt för oss att förebygga den här typen av brott. Har man en motiverad gärningsman är det svårt att stoppa, säger Agnevik.
Vad kan motivera någon att anlägga en brand i en bil?
– I en del fall handlar det om att vanlig skadegörelse, där gärningsmannen vill att något ska hända. Det kan också handla om att gärningsmannen vill jäklas med en bilägare. Samtidigt ska vi komma i håg att en del bilbränder är försäkringsbedrägerier.
Är det en slump att det har brunnit i Skäggetorp, Ryd och Berga?
– Det kan naturligtvis finnas en koppling till social oro. Men bilar brinner på en mängd olika ställen. De områden du nämner är områden med en relativt sett högre brottslighet än andra områden i Linköping.
De anlagda bilbränderna har rubricerats som skadegörelse – ett vardagsbrott. Straffet för skadegörelse är böter eller fängelse i högst ett år, vid grova brott upp till fyra år.
– Rent juridiskt är inte skadegörelse ett grovt brott och därför inte högprioriterat, säger Agnevik.