Semmelälskarnas vecka är här

I många städer är wrapsemlan det nya. I Linköping är de vanliga semlorna extra billiga just nu.

Masstillverkning kräver extrapersonal. Här är det konditorn Camilla Nilsson som spritsar grädde för fullt.

Masstillverkning kräver extrapersonal. Här är det konditorn Camilla Nilsson som spritsar grädde för fullt.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2015-01-28 21:57

Hela veckan vräker Café Gyllen ut semlor för en tia. Inte för att priskriga egentligen utan för att fira att företaget tog över Café Gyllen för tio år sedan. Vi når företagets ägare Magnus Olsson och Markus Larsson i bilen, på väg hem från en mässa i Stockholm.

– Det är tionde året vi gör så här en vecka. Vi tog över Café Gyllen 2005 och vi tycker att det är ett kul sätt att fira jubileum, säger Magnus Olsson.

Redan på annandag jul startar semmelförsäljningen. Och i år har den ökat vecka för vecka. Samma uppfattning har de fått av sina kolleger som de just träffat i Stockholm.

Just denna vecka har Café Gyllen flera extrabilliga erbjudanden, måndag till och med fredag. Platschefen Cecilia Holmberg berättar att de nu säljer mellan 2 000 och 3 000 semlor om dagen. Bakningen pågår konstant, eller som Magnus Olsson säger "hos oss är ingen semla äldre än två timmar".

Specialpriset gäller bara Café Gyllen, inte Linds eller Hackefors leveransbageri. Ägarna har varit måna om att hålla kvar vid de två konditoriernas traditioner. På Linds startar försäljning av semlor redan den första advent, med saffranssemlor. Så på annandag jul kommer de vanliga i disken också där.

Men de nya wrapsemlorna, när får vi se dem här?

– Inte riktigt klart men i nästa vecka startar vi nog, säger Magnus Olsson.

En tunn deg kavlas till en pannkakas storlek, det är bara starten. Sedan är det mer fix och därför betingar den nya sortens semla runt 40 kronor styck, i alla fall i Åtvidaberg och i Söderköping, där de redan säljs.

Ännu billigare semlor finns på torsdagen på Coop. En femma för semlan men du får bara köpa fyra stycken.

Fotnot. Wrapsemlan ser ut som en tunnbrödsrulle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om