– Vi skickar alltid sms till givare men när lagret ligger under en viss nivå använder vi akut-sms. Den här gången saknades blodtypen A positiv, då skickas sms:et endast till de som har den blodgruppen, säger Hamin Shadi, undersköterska på Blodtappen i Linköping.
Sms:et fick stark respons. Trots de normalt sett torra blodgivningsmånaderna under sommaren kom 88 personer för att lämna blod under dagen. A positiv-lagret fylldes på från 58 blodpåsar till 67 under torsdagen. Det är fortfarande långt under den önskade lagernivån på 194 påsar och behovet klassas fortsatt som "akut".
– Det var jättebra respons på tisdagen. Men det behövs fortfarande mer blod, vi behöver av allt, säger Maria Nyqvist, undersköterska på Blodtappen.
I nuläget klassas sex av åtta blodgrupper i länet med lagernivå "låg". Endast ovanliga AB negativ har lagernivå "ok". Några som gör vad de kan för att höja nivåerna är Karin Brissman tillsammans med dottern Signe, fyra år.
– Jag tycker att man ska ge blod, det behövs, och jag skulle vilja att någon skulle ge mig blod om jag behöver det. Sen ville Signe se hur det går till, säger Karin Brissman.
Karin är givare nummer tio under torsdagsförmiddagen, och Signe får vänta i några år. För att nyanmäla sig som blodgivare ska du vara en frisk person i 18-60-årsåldern.
– Men de som redan är blodgivare får fortsätta ge hur länge de vill och vi kallar givarna fram till de fyller 70 år. Därefter är de givetvis välkomna ändå bara de är friska och kan ge blod, säger Maria Nyqvist.
Undersköterskorna Maria Nyqvist och Hamin Shadi vittnar om att det är ett brett spektra av donatorer i varierande åldrar och kön. Donationen går till som så att du kommer till mottagningen, blir godkänd av personalen om du får ge blod, blir tappad på blodet och blir omplåstrad efteråt. Hela proceduren tar oftast mellan fem minuter och en kvart. Efteråt plåstras du om, bjuds på fika och får välja en present för dina bonuspoäng som följer med donationen.
– Sparar du ihop till två besök kan du få en biobiljett, eller så kan man skänka 30 kronor för att bekämpa barncancer eller barndiabetes, säger Hamin Shadi.
Oscar Petersson, som ligger i den operationsröda skinnfotöljen med en nål i armvecket, vet inte vad han ska göra med poängen, men han sammanfattar känslan av varför man bör ge blod.
– Varför inte?