Jan Emanuel blir flera gånger stoppad av folk som vill ta en bild med honom när han rör sig på Stora torget. Sara Skyttedal verkar inte riktigt locka fram lika många selfie-förfrågningar, trots att hon en gång varit kommunalråd här i stan.
Tillsammans är de båda toppkandidater i Folklistan, en av politik-Sveriges stora snackisar de senaste månaderna. Med EU-valet runt hörnet kom duon till Linköping för valmöte – och lite öl i det fina vädret. Kampanjandet innebär mycket jobb, men det är inget de verkar klaga på.
– När man gör saker som man tror på och som man tror blir bättre för andra, det är svårt att hitta nånting som är bättre att göra, säger Jan Emanuel.
Listan – de undviker ordet parti – uppstod i våras och har dragit till sig profiler som Alexander Bard och tidigare EU-parlamentarikern från SD Johan Nissinen. Jan Emanuel å sin del har sitt förflutna i S, och Sara Skyttedal i KD.
Vad är det som för er alla samman?
– Vi har ju alla tröttnat på partikulturen i de andra partierna och hur de hämmar de politiker som finns där, och gör att man får fega politiker som inte vågar ta tag i samhällsproblem, säger Sara Skyttedal.
– Jag tror att det vore bättre ifall man hade politiker som står upp för vad de tror på. Det är sånt som vi alltid har gillat att göra, och därför har vi kanske inte passat in i de partierna.
Riskerar inte det att bli spretigt för väljarna, att ni inte har en enad front utan bara är en massa olika personer som tycker olika saker?
– Försök att hitta nånting som är mer lättfattligt än tio sakfrågor. Den är svår. Och dessutom, försök att hitta ett parti som har tydligare förespråkare, där människor dessutom känner till förespråkarna och vet vad de har sagt och tyckt och gjort tidigare, säger Jan Emanuel och syftar på den punktlista med prioriterade frågor som Folklistan lyfter fram på sin hemsida.
– Det handlar om att vi kommer att försöka göra allt vi kan för att påverka i just de här frågorna, tillägger Skyttedal.
Den första av punkterna lyder: "skrota asylrätten". De har i veckan även skrivit debattinlägg på Corren där den här frågan tagits upp.
Vad menar ni med att skrota asylrätten?
– Vi tycker fortfarande att man ska ha rätt till skydd om man lever under förföljelse. Men det blir helt fel när man kan välja att göra det i vilket land som helst, säger Skyttedal och fortsätter:
– Har man ett land med välutbyggda socialförsäkringssystem och välutbyggd välfärd som Sverige så kommer man dra till sig människor som också söker sig dit av ekonomiska skäl.
Vad tänker ni att EU som stor global aktör kan göra för att komma åt problemet med att folk vill lämna sina länder?
– Jag tror att EU har gjort en hel del som är bra redan nu, att bygga avtal i grannskapet. Där tror jag att man behöver göra mer med nya avtal i till exempel Nordafrika för att investera i vissa system på plats för att säkerställa att de får kontroll på gränsen.
Jag tänkte mer på de ekonomiska skälen – att folk helt enkelt lämnar länder som är fattiga. Finns det nåt ni tycker att EU ska göra för att minska den fattigdomen?
– Det gör man ju redan. Till exempel så har man gjort liknande avtal med Irak, man gör stora investeringar i landet i utbyte mot att man får kontroll över migrationen och tar emot människor som återvänder.
Från världsproblem till lokalpolitik. I mitten av april gick företrädare för KD i Åtvidaberg ut med att de lämnade sitt parti och istället gick över till Folklistan.
Hur går samarbetet med dem?
– De har ju antagit ett eget program som de driver i kommunen och det känns jättekul att vi har folk på plats som vill göra tillvaron i Åtvidaberg bättre för människorna där, säger Skyttedal.
Under onsdagen kom det fram att den högerextrema politikern Rasmus Paludan skrivit upp sig som kandidat för Folklistan, vilket är möjligt eftersom de tillämpar en öppen lista där vem som helst kan kandidera. Sara Skyttedal har sagt att han inte är välkommen hos dem, men är inte orolig för att han skulle lyckas få särskilt många röster.
– Hur skulle det gå till? Det kommer inte en käft på hans koranbränningar, förutom poliser.
Hur det kommer att gå för Folklistan i EU-valet återstår att se. Vad som händer sen, exempelvis om de vill ställa upp i riksdagsvalet, ger de inga besked om. Skyttedal håller svaret kort:
– Nu är fokus EU-valet, så får vi se vad som händer.