Det säger Lars Eklind, ombudsman för Seko Mellansverige, efter att tågstrejken har avblåsts och parterna Seko och Almega enats om en uppgörelse. I Östergötland är det tågpersonal på Veolia som berörs. För Seko är uppgörelsen en viktig sak som många flera fackförbund ska glädjas åt.
Det allra viktigaste är att fackförbundet satte ett tak på arbetsgivarens användande av tim- och visstidsanställda. Högst fem procent av produktionstimmar under ett år får tjänstgöras av tim- och visstidsanställda.
– Det är vår milstolpe i avtalet. Till en början gäller det tågpersonal på Veolia men det kommer att smitta av sig på andra områden, säger Lars Eklind.
Lönerna för tim- och visstidsanställda höjs från ingångslön till en genomsnittlig nivå för respektive yrkesgrupp på avtalsområdet. Det blir möjligt genom att fastanställd personal får avstå en del av den avtalade löneökningen. Det innebär också att arbetsgivaren får en högre kostnad för timanställda. Och att det blir olönsamt att inte fastanställa.
Almega kritiserar dock den modellen. Det påpekas att konsekvensen kan bli att de nyutexaminerade 19-åringar som får timanställningar kan tjäna mer än en tillsvidareanställd som jobbat i 40 år. Men Lars Eklind anser att arbetsgivaren biter sig i svansen när man kommer med den kritiken.
– När en sådan situation uppstår synliggörs arbetsgivarens missbruk av timanställda. Det betyder att 19-åringen fick mer timmar på en månad än en heltidstjänst, säger Lars Eklind.