Linköpings Segelsällskap har förfogat över det område där Ullevileden ska passera med en bro över Stångån åtminstone sedan 1930-talet. Vid årsskiftet sade kommunen upp arrendekontraktet, men föreningen har fått en respit på flytten till den 15 maj.
– Vi har vetat om att detta ska ske i mer än tio år, men kommunens planering för Ullevileden har gått stegvis så för oss blev det på allvar först förra året, säger Jan Thunholm, ordförande i Linköpings Segelsällskap.
Ny vinterförvaringKommunen gav fem förslag till ny uppställningsplats för vinterförvaringen av segelbåtarna. Föreningen valde i samråd med kommunen det närmaste alternativet som ligger knappt en kilometer bort vid segelbåtshamnen på andra sidan E4. Där började segelsällskapet uppföra ett nytt klubbhus redan i höstas genom att flytta en byggnad som tidigare funnits vid Gillbergagatan. Nu står den alldeles intill småbåtshamnens vaktlokal, där det nya området blir klart att tas i bruk under augusti.
Vilken hjälp får segelsällskapet från kommunen?
– Kommunen har varit mycket tillmötesgående, men alla kostnader på grund av flytten får vi stå för själva. Vi får arrendera en ny plats som grusas upp och vi hoppas få kommunens hjälp med att flytta en bygglokal, men hur det går med det vet vi inte än, säger Jan Thunholm.
GranskningssamrådDetaljplanen för den sista delen av Ullevileden är ute på ett sista granskningssamråd just nu, där kommunen vill ha in remissvar senast 3 maj. En fråga som kom att komplicera valet av sträckning med bro över Stångån var upptäckten av en gammal deponi för bland annat hushållssopor nära ån och som användes fram till början av 1950-talet intill varvsområdet.
– Att den fanns här verkade komma som en överraskning för kommunen, men bland oss båtfolk har den alltid varit känd, säger Peter Arkenius, varvschef inom Linköpings Segelsällskap – en förening som firade hundraårsjubileum för två år sedan.
Sista sjösättningenI slutet på nästa vecka kommer den gamla spårbundna båtslipen till heders för sista gången. Med hjälp av den ska ett stort antal segelbåtar skjutsas ner i Stångån. Även en mobil kran kommer att användas vid sjösättningen under nästa veckoslut. Från och med den 15 maj ska området vara tömt på båtar och allt tungt material.
– Det är mycket som måste ske på kort tid nu och tur att våren är så tidig i år. Annars hade flytten blivit väldigt besvärlig, säger Jan Borg, projektledare för nya klubbhuset.